Zachránci opuštěných zvířat v nesnázi. Spolek Šance zvířatům nutně potřebuje nové auto

Umíte si představit, že jedete tramvají a vezete s sebou tři přepravní boxy s vyděšenými kočkami a psy? To zní skoro jako noční můra. Právě tu teď zažívají členové spolku Šance zvířatům, kteří na Liberecku hledají nový domov opuštěným psům a kočkám. O nalezence pečují dobrovolníci přímo u sebe doma, v takzvané dočasné péči. Spolek má i kastrační program pro volně žijící kočky. Šance zvířatům je ale právě bez auta, staré dosloužilo a na nové nejsou peníze.

„Auto je pro nás priorita, bez které se těžko funguje. Běží sbírka na auto, děkujeme všem, kteří poslali příspěvek,“ říká Františka Zverková ze spolku. Na nový vůz se už podařilo vybrat 90 tisíc korun, potřeba je ale sto třicet tisíc. „Rádi bychom tranzit, protože když se jede na umisťovací výstavu, naše auto bylo narvané, asi jako když jedou někam Homolkovi, nebo jsme jeli dvěma auty. Je to pro nás do budoucna investice,“ vysvětluje Zverková.

Přes 400 zachráněných psů a koček

Spolek Šance zvířatům zachránil za čtyři roky své existence nejenom na Liberecku přes 400 zvířat. Ta žijí v rodinách tzv. dočaskářů. „Díky tomu můžeme o zvířatech podat kompletní informace, co mají a nemají ráda. A jsou plně socializovaná.“

Skládat zvířecí přepravky do kufru auta, to je jako hrát Tetris, říká s úsměvem Františka Zverková. Spolku momentálně pomáhají výpůjčky aut od dobrovolníků

Členky spolku Šance zvířatům vozí opuštěná zvířata na prohlídku veterinářce Karolíně Svobodové. „Holkám moc fandím, dělají ve svém volném čase záslužnou práci. A protože se vídáme prakticky denně, jejich práci oceňuji,“ říká veterinářka. Františka Zverková zatím odváží zvířata z veteriny ve vypůjčeném autě. Pevně ale doufá, že spolek Šance zvířatům bude mít brzy vlastní vůz. Lidé, kteří chtějí spolku pomoci, najdou více informací na webových stránkách Šance zvířatům.

Zachránkyně ze spolku Šance zvířatům na veterině
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio