Začíná astronomické jaro, ale čápi se vracejí do zimy. Sledujte je na mapě

20. březen 2018

Přestože to tak možná zatím nevypadá, jaro klepe na dveře. Letos ovšem vstoupí už 20. března, a to přesně ve čtvrt na šest odpoledne. Astronomické jaro totiž začíná v okamžiku, kdy se střed slunečního kotouče ocitne přesně nad rovníkem. A to se kvůli přestupným rokům neustále mění.

Země totiž oběhne kolem Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut. Proto se okamžik jarní rovnodennosti opožďuje každý následující rok o přebývajících pět hodin a 49 minut.

Zatímco v letech 2007 až 2011 k ní docházelo 21. března, nyní bude až do roku 2047 začátek jara připadat na 20. březen. Od následujícího roku to bude dokonce ještě o den dříve a k návratu na 21. březen dojde až v roce 2102.

Návrat čápů

Letos už se také začali vracet tažní ptáci, například čápi, kteří zejména kvůli potravě na zimu odlétají do teplých krajin. Když mrazy udeří po jejich návratu, můžou letět část trasy zpět na jih.

„Čápi jsou plachtaři a když je zima, nemají teplé vzdušné proudy, takže se jim špatně létá. Raději zůstanou sedět v nějakém mokřadu, kde hledají potravu a čekají na lepší počasí, které jim umožní letět na sever,“ vysvětluje ornitoložka Gabriela Dobruská.

Čáp bílý za letu

Návrat čápů je možné sledovat i na této mapě, na níž jsou vyznačena hnízda, kde už byli čápi letos pozorováni. Čápi jsou vázáni na své hnízdo, ve kterém se setkají se svým partnerem, přilétají ale odděleně. „Jedinec, který přilétne první, začíná na hnízdě pracovat a čeká na samičku. Pak může začít páření,“ doplňuje Dobruská.

Ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek ale zdůrazňuje, že samec a samice spolu často ani nezimují. „Mají vazbu k hnízdu, ne vůči sobě navzájem,“ upřesňuje. Začátek astronomického jara ale na čápy vliv nemá, přilétají v průběhu celého března.

autor: rkr
Spustit audio