Začíná cvičení Ample Strike, účastní se ho 1500 vojáků ze 17 armád, poprvé i čeští záložáci

Piloti, letečtí návodčí a další vojáci sedmnácti armád dnes začínají cvičit v Česku. Třítýdenního cvičení Ample strike, které už po třetí pořádá česká armáda, se zúčastní na 1500 vojáků členských a partnerských zemí NATO. Cvičit budou s více než třemi desítkami bombardérů, stíhaček a vrtulníků, které budou vzlétat z letišť v Česku, Německu, Maďarsku a Británii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhačka Jas-39 Gripen

Stíhačka Jas-39 Gripen | Foto: Evelyna Kulíšková | Zdroj: Český rozhlas

Stejně jako předloni, také letos má cvičení Ample strike hlavní základnu v Náměšti nad Oslavou. Společný taktický výcvik pak armáda naplánovala i ve vojenských prostorech v Boleticích, Bechyni nebo v Libavé. Piloti a letečtí návodčí tam budou cvičit vzájemnou spolupráci.

„V praxi to znamená, že předsunutí letečtí návodčí kteří jsou na zemi, zavolají o podporu. Ty letouny poskytnou přímou leteckou podporu vlastním jednotkám a úderem na pozemní cíle ničí nepřátelské jednotky. V rámci cvičení dojde i na ostré střelby, a to ve vojenských výcvikových prostorech Libavá a Boletice,“ popisuje armádní mluvčí Tomáš Maruščák.

Nově budou piloti letounů trénovat i tankování paliva za letu nebo překonávání protivzdušné obrany nepřátelských jednotek.

„Už to prostě nebudou jen scénáře s navedením letounů nebo pilotů, ale v průběhu cvičení dojde k tankování paliva ve vzduchu. A jednotky protivzdušné obrany budou působit jak ve prospěch vlastních jednotek, tak i proti. To znamená, že například piloti se budou zdokonalovat v překonávání protivzdušné obrany,“ vysvětluje Maruščák.

Cvičení se budou letos poprvé účastnit také vojáci aktivních záloh.

Iniciativa Ne základnám připravuje trestní oznámení

Proti cvičení Ample strike 2016 před časem vystoupila iniciativa Ne základnám. Její mluvčí Eva Novotná popsala důvody pouze v e-mailu.

„Tato skutečnost zvyšuje reálné nebezpečí k provedení teroristických útoků v České republice. Nebylo to projednáno v Poslanecké sněmovně, nepřipuštěno do bodů programu jednání,“ píše v mailu.

Iniciativa už připravuje trestní oznámení. Armáda ale trvá na tom, že cvičení pořádá v souladu se zákonem.

„Cvičení bylo řádně schváleno usnesením vlády ČR v prosinci loňského roku, a to v rámci plánu vojenských cvičení se zahraničními partnery na rok 2016. Cvičení je také zařazeno v plánu činností rezortu ministerstva obrany na tento rok,“ vysvětlila mluvčí generálního štábu Jolana Fedorková.

Upřesnila, že sněmovna informaci o plánovaných cvičeních podle ní neschvaluje, pouze bere materiál na vědomí. „Ample strike je tedy plně v gesci Armády ČR, která na základě usnesení vlády disponuje mandátem k jeho zahájení,“ doplnila Fedorková.

Výcvik Ample Strike 2016 je součástí plánu letošních vojenských cvičení, který kabinet předložil Poslanecké sněmovně i Senátu v lednu. Senátní branný výbor projednal dokument v březnu. Sněmovní branný výbor doporučil plénu, aby plán "vzalo na vědomí", v dubnu. Dolní komora jako celek se jím nezabývala.

Podle vládního materiálu by mělo letošní cvičení Ample Strike stát přes 2 miliony korun.

V rámci mezinárodního cvičení AMPLE STRIKE 2016 se bude působit celkem v šesti operačních prostorech | Foto: Armáda ČR

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme