Začíná Suchej únor. Iniciativa nemusí pomoci jen alkoholikům, říká adiktolog

Iniciativa Suchej únor – měsíc nezávislosti chce motivovat Čechy, aby si zkusili během nejkratšího měsíce v roce nevypít ani kapku alkoholu. Cílem je získat odstup a mít svoje pití pod kontrolou, říká v rozhovoru s Lucií Výbornou adiktolog Miroslav Barták z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Iniciativu, kterou pořádá Liga otevřených mužů, letos doprovází šetření Sociologického ústavu, podle kterého má problémy s alkoholem asi 51 procent mužů a 44 procent žen.

Podle současných průzkumů je současná průměrná roční spotřeba alkoholu na osobu v České republice necelých 10 litrů u mužů a 4 litry u žen, dodává Miroslav Barták.

Skutečnost, že mají s alkoholem větší problém muži, ani fakt, že iniciativa Suchej únor je primárně zacílena na ně, ovšem z účasti na výzvě ženy nijak nevylučuje, zdůrazňuje adiktolog.

Zkuste to!

„Nevhodná je konzumace víc jak čtyř nápojů denně,“ uvádí Barták konkrétní limit, který by měl každého upozornit na počínající problém s alkoholem. Podle odhadů se na hranici alkoholismu v současnosti v České republice pohybuje asi půl milionu lidí.

„Celá kampaň chce říct toto: Zkuste to sami nebo ve skupině – ať už skutečné, nebo Facebookové – a my vás v tom nenecháme,“ shrnuje Miroslav Barták hlavní výzvu iniciativy Suchej únor.

Jakékoli závislosti je potřeba se postavit vůlí

Doménou adiktologie ovšem není jen alkoholismus, ale také další typy závislostí.

„Jakékoli závislosti se musíme postavit vůlí,“ říká Miroslav Barták. Platí to jak pro ty, kdo jsou závislí na alkoholu či drogách, tak pro ty, kdo se neobejdou například bez hracích automatů, Facebooku, mobilu, nebo třeba sexu.

Jak se abstinuje od internetu a v čem může v boji se závislostí pomoci odborník? I na to se v rozhovoru Miroslava Bartáka zeptala moderátorka Lucie Výborná. A došlo i na dotazy posluchačů, kterých dorazilo do vysílání nebývale mnoho.

autoři: lvb , and

Související