Začíná zimní období přikrmování ptáků. Nejvyšší čas pořídit si krmítko

29. prosinec 2014

S prvními mrazy nastal ideální čas pro přikrmováním ptáků. Zimu u nás přečkává hned několik druhů drobných pěvců, lidská pomoc jim přijde vhod.

Měli bychom ale vědět nejen co ptákům chutná, ale také jak má vypadat ideální krmítko. Výrobu těch nejběžnějších koneckonců zvládne každý z nás.

Na tvaru krmítka příliš nezáleží, důležité je chránit krmivo před vodou a sněhem. Samonásypná krmítka nám usnadní práci s jejich doplňováním. „To je jeden z velice jednoduchých principů, může to být láhev skleněná, možná že lepší ještě je normální pet lahev. Uříznete částečně vršek, z té lahve, která je obrácená dnem vzhůru se semínka postupně vysypávají, jak to ptáci odebírají,“ říká Josef Chytil z ornitologické stanice v Přerově.

Existují také složitější typy krmítek, ze kterých ptáci mohou odebírat semínka zespodu i z boku krmítka. „Jsou ptáci, kteří preferují sbírat potravu na zemi. To jsou třeba vrabci nebo čížci. Ti na krmítka chodí minimálně a těm nevadí, když něco z toho krmítka spadne na zem. Nebo se pro ně speciálně dělají tady taková zásypná krmítka, “ doplňuje Josef Chytil.

Čtěte také

Čím lze kromě slunečnice ptáky přikrmovat? „My slunečnici používáme, protože je to nejuniverzálnější krmivo. Další věc, kterou mají ptáci velice rádi, je lůj. Ten můžete pověsit kamkoliv nebo položit do krmítka,“ uzavírá ornitolog Josef Chytil. Vhodné ke krmení jsou také různé speciální směsi, které seženete v obchodech.

Ideální doba na začátek přikrmování ptáků nastala právě v těchto dnech. Důležité je, že ptáci si na krmítko zvyknou a že ví, že když potřebují, tak potravu právě v krmítku najdou.

autor: zem
Spustit audio