Žádné extrémní diety! Jezte všechno a přiměřeně, radí endokrinolog

14. březen 2016

Dříve se lidé dožívali 50 let, dnes se délka života prodloužila na 80 let a více. To ale nemusí být zrovna výhodou – náš skelet by totiž na tak vysoký věk měl být správně stavěný, proto je mimo jiné potřeba více pohybu. Právě ten nám ale dnes obecně schází, upozorňuje endokrinolog Jiří Jenšovský.

Osteoporózou trpí v Česku téměř milion lidí, osteoporotickou zlomeninou každá třetí seniorka a každý šestý senior. Významnou roli u této nemoci sehrává genetické pozadí, stravovací stereotypy a také, jak se pohybujeme.

Stále ale existují cesty, jak osteoporóze zabránit – doktoři dnes dokáží změřit riziko zlomeniny. „Osteoporóza není o tom, že upadnete a zlomíte se. Stupeň prořídnutí skeletu je takový, že se zlomíte i po nějakém nepřiměřeně nízkém úrazu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.


Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí. V důsledku tohoto jevu dochází u lidí trpících tímto onemocněním k četnějším zlomeninám.

Základním problémem v současné době je podle něj vitamin D – není téměř nikdo, kdo by měl normální hladiny.

Dominantním zdrojem tohoto vitaminu je sluneční záření. Co když se ale sluníčku raději vyhýbáme kvůli riziku rakoviny nebo srdečnímu onemocnění? „Pak je potřeba vitamin D masivně doplňovat,“ upozorňuje.

Čtěte také

Pacienti také většinou neradi slyší, že mají přestat kouřit, jsou spíše ochotni zlepšit stravovací návyky. Jakékoliv extrémy od makrobiotiky až po diety ale nejsou zdravé. „Člověk má jíst všechno a přiměřeně, střídmost!“, vyzdvihuje.

A pokud žijeme nezřízeným životem, tak kumulujeme více deficitů a vystavujeme se syndromu křehkosti. Lidé se dělí na tři typy – zdatní, křehcí a ti, kteří se pohybují mezí tím. „Když si to lidé uvědomí, tak mohou změnit i svou prognózu,“ říká.

Jiří Jenšovský

A stejně tak se stárnutí dělí na úspěšné a neúspěšné, a právě endokrinolog může přispěchat na pomoci mimo jiné tím, že udržuje svaly nebo dbá na to, aby byl hormonální systém ve zdravém stavu.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio