Zadokolesový remorkér Beskydy je na souši. Unikátní loď čeká oprava zadního pohonu

7. únor 2018

V loděnici v děčínských Křešicích dnes (7. 2.) vytáhli z vody poslední funkční loď svého druhu na Labi – zadokolesový remorkér Beskydy. Plavidlo čeká dvouměsíční oprava zadního pohonu.

Loď se po Labi plaví už víc než 60 let – pomáhá při vyprošťování havarovaných lodí, nebo při jejich přetahování přes suchá místa v řece. Může totiž plout i při velmi nízké hladině vody. Zhruba před dvěma lety odkoupil Beskydy stát a prohlásil je kulturní památkou. Jinak by lodi hrozilo sešrotování.

„Remorkér vytahujeme z vody systémem výtahů. Z téhle laguny najedeme lodí na výtah, pak ji zafixujeme, vyzdvihneme do polohy, ze které ji pak pomocí dalšího systému výtahů dostaneme na sudy, kde se musí znivelovat do roviny,“ popisuje ředitel loděnice v Křešicích Pavel Hvězda.

Zadokolesový remorkér Beskydy je na souši po pěti letech. V křešické loděnici zůstane kvůli opravám zhruba osm týdnů.

Ještě letos by mohlo být na remorkéru zřízeno muzeum – usiluje o to ve spolupráci s Ředitelstvím vodních cest muzeum v Děčíně, které by tam chtělo zřídit své stálé expozice. Zatím ale není jasné, kdy přesně by se zájemci mohli do podpalubí lodi podívat.

Zadokolesový remorkér Beskydy
autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio