Záhada květů opylovaných kolibříky

21. listopad 2012
Monitor

Rostliny k sobě lákají opylovače různými způsoby. Dalo by se očekávat, že květy opylované kolibříky budou mít pro ně co nejvýhodnější tvar. Ve skutečnosti je tomu ale právě naopak.

Některé rostliny se během evoluce specializovaly tak, že je neopyluje hmyz, ale kolibříci. Tito ptáci se jako jediní dokážou delší dobu vznášet na místě jako vrtulník, sát nektar z květů a přitom je opylovat. Rostliny, jejichž pyl roznášejí kolibříci, mají něco společného: jejich květy jsou obvykle bez vůně, červené a mají trubkovitý tvar. „Nálevka“ květu, do níž kolibřík zasouvá zobák, je obvykle orientována směrem k zemi. Proč, zůstává tajemstvím, které nový výzkum poodhalil jen částečně.

Biologové z Kalifornské univerzity pracovali s kolibříky druhu kalypta růžovohlavá (Calypte anna). Pomocí vysokorychlostní kamery a sledování množství spotřebovaného kyslíku zjišťovali, kolik energie pták vydává při krmení z květu umístěného horizontálně, šikmo nebo vertikálně. Výsledky kupodivu ukázaly, že krmení z květu, který směřuje k zemi, je pro kolibříka nejnáročnější ze všech. Mimo jiné i proto, že musí stát ve vzduchu s tělem kolmo k zemi a hlavou zvrácenou nazad.

Přesto se právě takové umístění květu v evoluci vztahů mezi rostlinami a jejich ptačími opylovači upevnilo. Naznačuje to, že přednost před energetickými výdaji kolibříků měl nějaký jiný faktor. Rostliny možná potřebovaly vyloučit méně efektivní hmyzí opylovače a vertikální orientace květů tak pro ně byla výhodnější.

Zdroj: Functional Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.