Záhada lidských očí: co jste o nich dosud nevěděli

29. srpen 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Napadlo vás někdy, zda lidem v průběhu života rostou oči? A napadlo vás někdy, proč mají malé děti často tak velké oči v poměru k hlavičce?

Zatímco oko novorozence má kolem 16 mm v průměru, konečná velikost tohoto orgánu představuje zhruba 24 mm. Podle výzkumu neurobiologů z americké Cornell University roste oko nejrychleji v průběhu prvních tří měsíců života. Poté se už co do velikosti moc nezvětšuje, vyvíjí se a roste především zevnitř, a to až do dvaceti let věku.

Čtěte také


Mnoho věcí máme vrozených, například barvu duhovky. Obsahuje-li málo pigmentu, jsou oči modré, je-li pigmentu hodně, máme oči tmavě hnědé. Barva očí rodičů není směrodatná, můžeme ji zdědit třeba po babičce. Každý dvacátý člověk však barvu svých očí nerozezná, protože je barvoslepý.

Velké, vypoulené oči stojící v nepoměru vůči malé hlavičce se považují za znak roztomilosti malých dětí. S růstem hlavy se však oči od sebe vzdalují a jejich poměr k velikosti obličeje se zmenšuje.

U malých dětí dochází k výraznému růstu čočky, čímž se zlepšuje zrak. V prvním roce života se změna pohybuje až v rozsahu 10 dioptrií.

Růst čočky je na druhé straně příčinou nejběžnějších zrakových vad, zejména takzvané „školní krátkozrakosti“, postihující děti v pubertálním a předpubertálním věku. Růst čočky je podle vědců do velké míry podmíněn geneticky, s čím souvisí i možné riziko vzniku očních vad.

autor: ČRo
Spustit audio