Záhada monstrózní larvy

28. srpen 2012
Monitor

Po téměř 200 letech se vědcům podařilo objasnit původ monstrózní larvy z mořského planktonu.

Mezi živočichy, kteří jsou součástí planktonu ve středních vrstvách moří, najdeme i velmi bizarní larvy. Od dospělých jedinců se liší vzhledem i životním prostředím, takže není divu, že mnoho z nich bylo v minulosti popsáno jako samostatné druhy a chybně zařazeno. V roce 1828 byla popsána i larva, která dostala latinské jméno Cerataspis monstrosa. Slovo „monstrózní“ odkazuje na částečně průhledné obrněné tělo s rohům podobnými výrůstky.

Koncem 19. století začali vědci spekulovat o tom, že tento živočich je nedospělých stádiem nějakého druhu krevety, která žije v hlubinách moří. Moderní fylogenetická analýza jim nyní dala za pravdu: monstrózní larva je identická s červeně zbarvenou krevetou Plesiopenaeus armatus. Její vzhled se nijak neliší od krevet, s nimiž se setkáváme na talíři a bizarní larvu nepřipomíná ani velmi vzdáleně. Dospělé krevety žijí v hlubinách Atlantiku, ale jeden exemplář byl náhodně odchycen spolu s planktonem v Mexickém zálivu. A právě tato náhoda umožnila rozluštit 184 let dlouhou záhadu monstrózní larvy.

Larva Cerataspis monstrosa a kreveta Plesiopenaeus armatus

Zdroj: Science Daily, Ecology and Evolution

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.