Zahrada koření a vůní a Rajská zahrada ukazují odlišné světy. Návštěva obou je velkým zážitkem

7. prosinec 2016

Dvě zahrady navštívil během svého pobytu na ostrově na Reunion Pavel Chlouba, jehož putování sledujete s Českým rozhlasem České Budějovice. I když zahrady oficiálně nepoužívají označení botanické, obě jsou veřejné a mají stejné poslání - představovat tajemný svět rostlin a přibližovat jej obyčejným lidem.

První zahradu jsem navštívil hned na začátku svého pobytu. Nachází se na takzvaném divokém jihu, poblíž města St. Philippe. Je to divoká zahrada, stejně jako je divoký celý jih. Ale je to myšleno dobře, divoká ve smyslu bujné přírody, téměř džungle, která ji obklopuje.

Je to Zahrada koření a vůní. Naše skvělá česká průvodkyně, paní Libuše, která tady žije, zařídila, aby se nám věnoval přímo majitel zahrady, sympatický kreol Patrik. Ten pozemek zdědil po předcích a z místa, kde se pěstovaly některé druhy rostlin pro sběr ovoce a koření, vytvořil veřejnou zahradu jako ukázkový a vzdělávací prostor. Možná by se spíše hodilo říct, že vytvořil veřejný prales. Klenba starých stromů propůjčila prostoru docela dramatický charakter.

Patrik patří mezi nejlepší průvodce, které jsem potkal. Byť francouzsky nerozumím, byl jsem nadšen z jeho projevu, z jeho živých očí a také z informací, které jsem díky české průvodkyni dostal. Patrik třeba tvrdí, že plevele neexistují, jenom lidstvo zatím nezná význam a možnosti využití všech rostlin.

Procházka 37hektarovým lesem (místy pralesem) byla velkým zážitkem. Tu a tam nám Patrik vykopal nějakou trávu nebo uškubl list. Dával nám přivonět i ochutnat, někdy hádat, co cítíme a co jíme. Tolik vůní a chutí jako během této exkurze jsem v jednom dni nikdy nezažil.

Druhá zahrada byla zcela jiná. Je to Rajská zahrada, tedy alespoň podle názvu - Jardin d´Eden. Její poslání je stejné - přitáhnout obyčejné lidi k rostlinám a přiblížit jim jejich jedinečnost, ale vznikla v mnohem kultivovanějším prostoru západní části ostrova a má vzhled typické botanické zahrady.

Založil ji velký botanicko-zahradnický nadšenec Philippe Kaufmant, který procestoval různé oblasti Reunionu, Mauricia i Madagaskaru. Byl okouzlen dramatičností a jedinečností říše rostlin a toužil sdílet informace o rostlinách s dalšími lidmi. O zahradě dlouze snil, také na ní z různých důvodů pracoval jenom postupně a zvolna.

Po velkém úsilí se nakonec zahradu povedlo otevřít v roce 1991. Při vysazování Philippe dbal na systém a řád, takže rostliny jsou zde v sekcích podle původu nebo možností využití. Návštěvník tady může vidět i objevovat a také učit se používat různé druhy rostlin. Jsou zde rostliny textilní, léčivé, užitkové, afrodiziakální nebo naopak ty, které slouží ke zklidnění a uvolnění. Své místo tu našly i rostliny dekorativní, které se teď v létě na jižní polokouli předvádějí v plné kráse.

Rajská zahrada na ostrově Reunion - sekce palem

Philippe Kaufmant dnem otevření zahrady zhmotnil svůj dlouze se vyvíjející sen. Jeho štěstí ale zastavila botanická expedice na Kilimandžáro, kde tragicky zahynul už v roce 1992. Jestli se ze zahradnického nebe dívá na svoji Rajskou zahradu na Zemi, musí mít velkou radost. Zahrada totiž byla při mé návštěvě plná lidí, včetně školní výpravy zvědavých dětí.

Ano, sny se mají plnit, zvláště pokud pomáhají druhým. Z Reunionu příjemnější a veselejší život s rostlinami přeje všem Pavel Chlouba

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio