Zahraniční firma chce v Mariánských Lázních postavit nemocnici. Reakce jsou různé

Ještě nedávno v Mariánských Lázních nemocnice chyběla. Teď tam budou o přízeň pacientů soupeřit možná dvě zařízení. Jedno městské, druhé soukromé. Vedení radnice se takový model líbí a soukromému investorovi zřejmě stavbu schválí. Nepůjde prý o konkurenci městské nemocnice, ale o doplnění nabízených oborů. Někteří lidé jsou ale jiného názoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice v Mariánských Lázních

Radnice v Mariánských Lázních | Foto: Pavel Halla

„V teritoriu Mariánských Lázní s 12 tisíci obyvateli nemůže existovat žádná konkurenční nemocnice. Je to prostě nesmysl. Spoléhám na to, že zdravotní pojišťovny to nikdy nepovolí,“ reaguje na plán zahraničního investora ředitel městské nemocnice v Mariánských lázních Zdeněk Kříž.

Společnost Vamed Mediterra, která působí například v Praze, Rakousku nebo Švýcarsku, se prý ale zaměří na takové obory, které ve městě chybí. Například ortopedickou péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní společnost chce v Mariánských Lázních stavět nemocnici, vedení radnice souhlasí, některým lidem se záměr nelíbí. Natáčela tam Andrea Strohmaierová

„Chceme ve městě vytvořit zdravotnické centrum, které se bude řídit podle potřeb obyvatel a lázeňských hostů. Například ortopedie tady chybí, stejně tak i následná rehabilitační péče,“ popisuje zástupce investora Jochen Sagadin.

Většině zastupitelů města se plán zamlouvá a pověřili starostu dalším jednáním. „My jsme pouze odsouhlasili to, že se od této možnosti a příležitosti neodvrátíme. Což si myslím, že by byla velká chyba,“ říká Ondřej Knotek z Pirátské strany.

Podle ředitele mariánskolázeňské nemocnice Zdeňka Kříže by se město mělo více zaměřit na zařízení, ve kterém má svůj podíl. A ne podporovat plány soukromého investora. „Je to z mého pohledu fraška.“

Podle starosty Petra Třešňáka z Pirátské strany by oba subjekty ale mohly spolupracovat, a ne si konkurovat. „Pacientů je a bude hodně,“ říká.

Nemocnice v minulosti, kvůli finančnímu propadu, postupně uzavírala oddělení. Teď tady funguje jen následná péče a několik odborných ambulancí. Nový majitel, který částečně zařízení vlastní od loňského roku, chce postupně chybějící oddělení opět obnovit.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme