Zajaté Ukrajince používají na Kavkaze jako otroky, tvrdí příbuzní zmizelých

Až 700 Ukrajinců zajatých proruskými separatisty bylo zavlečeno do Ruska, někteří skončili v Čečensku a další v republikách Severního Kavkazu. V otevřeném dopise na to upozornili příbuzní pohřešovaných osob a požádali o pomoc ruské obránce lidských práv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští zajatci před výměnou za zajaté proruské separatisty u vesnice Žolobok v Luhanské oblasti

Ukrajinští zajatci před výměnou za zajaté proruské separatisty u vesnice Žolobok v Luhanské oblasti | Zdroj: Reuters

Někteří ze zmizelých Ukrajinců se rodinám ozvali telefonicky z ruských čísel, za jiné požadovali výkupné lidé s kavkazským přízvukem.

Další našli ruští obránci lidských práv ve vazebních věznicích, odkud podle jejich informací část Ukrajinců převezli do Čečenska, Osetie nebo Adygejské republiky na Severním Kavkaze, kde slouží jako otroci.

Mezi nimi jsou jak zajatí vojáci, tak civilní aktivisté, kteří v Donbasu vystupovali proti separatistům. Podle ukrajinské bezpečnostní rady zmizelo na východě země nejméně 700 lidí.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme