Zájem o digitální rádio v Rakousku projevilo okolo dvacítky zájemců

1. červenec 2016

Do konce roku 2020 by mohly na fond digitalizace rádia putovat u našich jižních sousedů až tři miliony eur, tedy okolo osmdesáti milionů korun.

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ by chtělo v sousedním Rakousku provozovat na celostátní, případně alespoň regionální úrovni okolo devatenácti subjektů. Vyplývá to z výsledků veřejné výzvy, kterou před nedávnem vyhlásil tamní regulátor RTR. Očekává se, že na celostátní úrovni by mohly fungovat dva multiplexy DAB+, které jsou schopny nabídnout ve velmi dobré zvukové kvalitě až patnáct programů. Z fondu digitalizace RTR by mělo na rozjezd DAB+ putovat půl druhého milionu eur, tedy v přepočtu přibližně čtyřicet milionů korun.

Do konce roku 2020 by dále mohly na fond digitalizace rádia putovat v Rakousku až tři miliony eur, tedy okolo osmdesáti milionů korun. O podobě rozhlasových multiplexů je pochopitelně v tuto chvíli předčasné spekulovat. Kritici technologie DAB+ tvrdí, že chybí jasné podmínky pro zavedení digitálního rádia a realistický obchodní model, zastánci naopak upozorňují na možnost spouštění nových tematických stanic a především na nižší náklady na distribuci signálu. Rakousko je kuriózní v tom, že kritikem DAB je i veřejnoprávní rozhlas ORF, což je na rozdíl od ostatních evropských zemí kuriozita.

autor: lukpo
Spustit audio