Zájemců o emigraci mezi Židy neustále přibývá. Nejvíc jich odchází z Francie

V loňském roce odešlo z Francie do Izraele přes sedm tisíc Židů. K emigraci je přiměl hlavně nárůst islámského radikalismu. Ke strachu z dalšího vývoje přispěl i krvavý útok v Paříži z ledna letošního roku, kdy islamisté vraždili v redakci časopisu Charlie Hebdo a košer samoobsluze. Evropským Židům pomáhá při přesunu do Izraele Židovská agentura sídlící v Jeruzalémě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Židovské agentury pro Izrael v Jeruzalémě

Budova Židovské agentury pro Izrael v Jeruzalémě | Foto: Robert Mikoláš

Na první pohled je to jednoduché. Stačí zvednout telefon a zavolat na pobočku Židovské agentury v dané zemi. A když splňujete všechny podmínky, je přestěhování do Izraele relativně snadné.

Je však nutné si uvědomit, že za sebou necháváte všechen dosavadní život i kariéru a odjíždíte vstříc nejisté budoucnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájemců o emigraci mezi Židy neustále přibývá. Odkud nejvíc odcházejí a proč, zjišťoval Robert Mikoláš

„Jakákoli emigrace je velmi těžká. Pravdou je, že jednoduché to může být až pro příští generaci. My samozřejmě pomáháme všem, kdo nás o to požádají,“ vysvětluje ředitel komunikačního oddělení Yigal Palmor.

„Po příletu mohou prakticky hned dostat izraelské občanství, mají svá práva, možnost dostat půjčku na byt, snažíme se jim pomoci při shánění zaměstnání či školy pro jejich děti, ale adaptace není nikdy lehká. A není to jen o tom naučit se mluvit hebrejsky,“ říká Palmor.

Hlavní je vzdělání

Přesto počet zájemců rok od roku roste. Před třemi lety odjelo z Francie do Izraele asi 1400 Židů, o rok později však jich bylo více než dvakrát tolik, a vloni dokonce už 7200. A letos jich bude ještě víc.

„Pochopitelně o emigraci uvažují hlavně ti, co žijí ve čtvrtích, kde jsou dennodenně vystaveni slovním a dalším útokům, zejména ze strany muslimských přistěhovalců, kteří nemají dobré vztahy s Židy, a to z různých důvodů. Tím hlavním je ale radikální islám,“ říká Yigal Palmor.

Yigal Palmor, ředitel komunikačního oddělení Židovské agentury, která pomáhá evropským Židům s přesídlením do Izraele | Foto: Robert Mikoláš

Francouzské úřady v čele s prezidentem a vládou přitom podle něho dělají maximum v boji proti rasismu a náboženské a jiné nesnášenlivosti. Problém však vidí ve vzdělávání v konkrétních oblastech s velkým počtem přistěhovalců.

„Všechno je o vzdělání. O vzdělávání dětí prakticky od narození. Je to tedy i na rodičích, jak vychovávají své potomky k toleranci k lidem, kteří se liší barvou pleti či náboženstvím. A pak pochopitelně i na učitelích,“ je přesvědčený Yigal Palmor.

Antisemitismus sílí i mimo Evropu

V této souvislosti upozorňuje na znepokojivou situaci v Maďarsku, kde jsou projevy nesnášenlivosti na vzestupu, a to i ze strany politiků.

Zhoršující se postavení židovských komunit lze pak zaznamenat i mimo Evropu, například v Tunisku nebo ve Venezuele, kde hlavním antisemitou je nyní zřejmě prezident Maduro.

Ovšem skutečné hrozbě genocidy v současnosti Židé čelí v Jemenu. Je tak zřejmé, že jejich příliv do Izraele bude i nadále pokračovat.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme