Zákaz kouření lidé nejčastěji porušují na zastávkách

22. březen 2018

Už 55 lidí v Českých Budějovicích porušilo podle statistik městské policie od začátku roku zákaz kouření. Většinou k prohřešku dochází na zastávkách autobusů nebo trolejbusů.

Kuřákům hrozí pokuta až pět tisíc korun, přesto to pořád zkouší. Hlídka, se kterou vyrazil do terénu reportér Českého rozhlasu, přistihla jednu kuřačku doslova po pár minutách chůze městem.

Za přístřeškem zastávky u pošty kouřila žena. Když spatřila strážníky, cigaretu odhodila. Jakmile se hlídka přiblížila, nedopalek zvedla a odnesla ho do koše. „Promiňte, už to neudělám. Nesmí se kouřit na zastávce, ale lidi tu stojí a kouří,“ říkala strážníkovi, který začal vypisovat blokovou pokutu.

„Nevěděla jsem, že se tu nesmí kouřit. Šla jsem tam, kde jsem viděla jiné lidi kouřit. Stálo mě to stovku, zbytečně,“ vysvětlovala pak ještě reportérovi Českého rozhlasu.

Dále se k zastávce blížil muž s cigaretou, ale nakonec zůstal stát v uctivé vzdálenosti. „Před námi si nikdo v zastávce nezapálí a také lidé okamžitě ustupují do ústraní,“ potvrdil strážník Milan Ševčík.

Studentka Kristýna, která jezdí po Českých Budějovicích autobusem každý den, podle svých slov vídá kuřáky na zastávkách poměrně často. „Vzhledem k tomu, že jsem sama nekuřák, docela mě to obtěžuje. Městská policie tu není moc často, přeci jenom asi nemají čas, aby chodili po každé zastávce,“ dodala.

Mezi dvěma zastávkami stál muž s cigaretou. „Tady nikoho neobtěžuji. Na zastávce nekouřím, snažím se to dodržovat,“ komentoval.

Mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal potvrdil, že právě na zastávkách je porušování zákazu kouření vidět nejčastěji. Nedopalky se válí i na nástupištích autobusového nádraží na střeše Mercury centra.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio