Zákaz vstupu. 50kilometrový tunel, dálniční most, který nikam nevede, to je přísně střežený Švihov

26. červen 2017

Voda se do Prahy dostává tunelem dlouhým přes 50 kilometrů. Je to nejdelší tunel v České republice. Ten začíná na přehradě Švihov, známé jako Želivka. A právě tam v neděli Povodí Vltavy a Český rozhlas uspořádaly exkurzi. Přehrada je totiž jako zdroj pitné vody veřejnosti normálně nepřístupná. Den otevřených dveří se konal na závěr projektu Českého rozhlasu Týden vody.

Lucie Nová má zálibu v technických památkách a dnech otevřených dveří. Po návštěvě vodárny v pražském Podolí se rozhodla, že zmapuje cestu pražské vody. „To byl asi ten impuls, proč jsme se jeli podívat na vodní nádrž Švihov," řekla Radiožurnálu Nová s tím, že se v následujících dnech pravděpodobně vyrazí do staré čistírny.

Areálem přehrady provázeli návštěvníky jak zaměstnanci Povodí Vltavy, tak třeba Tereza Ptáčková z Vodního domu, který je návštěvnickým centrem přehrady Švihov. „Kdybychom chtěli Želivku celou proplout, tak bychom ujeli 39 kilometrů. Nádrž je dlouhá 39 kilometrů," popisuje Ptáčková.

Kromě hráze se návštěvníci podívali také na nedokončený dálniční most, který končí uprostřed přehrady. Pamětníkem, který si pamatuje jeho stavbu, je pan Jiří Vilímovský. „Začali ho stavět v roce 1939 v červenci," říká pamětník. „Projekt dálnice je ryze český, který byl vypracovaný ve 30. letech minulého století. Jenomže doba tomu nepřála," popisuje Vilímovský. Přesto se stavbě říká Hitlerova dálnice.

Most trčí uprostřed přehrady a vypadá jako nedostavěný. „Stavba se dokončila, není nedokončená. Sice vypadá, že není dokončená, ale opravdu je dokončená. Most je ze severní strany zakotvený v břehu a z druhé strany se měla navést zemina na dálniční těleso. Takže ten most už dál neměl pokračovat podle projektu," vysvětluje Vilímovský.

Most byl hodně oblíbený trempy. Jezdil na něj i Jan Vyčítal, zakládající člen a hlavní textař skupiny Greenhorns. Dokonce o něm zpíval a pravděpodobně na něm zanechal také nějaký obrázek. „Jezdil tady, když mu bylo 18 nebo 20 roků s partou kamarádů, těch trempů. Tady pod tím mostem nocovali. Tady na ně nepršelo, takž jim tady bylo hej. A po tom mostě malovali. Takže tam určitě nějaké obrázky po něm jsou," říká Vilímovský.

I když je tento most v zakázaném místě, kam by se chodit nemělo, tak se tady běžně, za hezkých letních dnů, podle Povodí Vltavy vystřídá asi 300 nelegálních návštěvníků.

autor: mkk
Spustit audio