Základem je cynický humor. Ondřej Sokol režíruje novou McDonaghovu divadelní hru Kati

Do pražského Činoherního klubu se vrací jeden z nejhranějších britských dramatiků Martin McDonagh. Jeho novou hru Kati přeložil a zrežíroval Ondřej Sokol. Drama s prvky cynického humoru se odehrává v 60. letech v Anglii krátce po zrušení trestu smrti za vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Sokol

Ondřej Sokol | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Nová inscenace Činoherního klubu s názvem Kati je postavena především na cynickém humoru. Hlavními hrdiny celé hry jsou totiž právě popravčí. Někteří z nich mají reálný základ, jiné se anglickému dramatikovi Martinu MacDonaghovi narodili v hlavě.

Martina McDonagha u nás překládá Ondřej Sokol a pro Činoherní klub už některé jeho hry nastudoval. Je to i případ Katů, kteří měli světovou premiéru loni v září v Londýně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Sokol v Činoherním klubu režíruje novou hru Kati, jejím autorem je známý britský dramatik Martin McDonagh.

„McDonagh dokáže psát neskutečně výjimečné dialogy a stále dokáže překvapit diváka. To je na tom nejzajímavější. Je to výjimečný autor a pro mě je o několik tříd výše, než ostatní,“ vysvětluje Sokol.

Hra Kati se zabývá základními otázkami etiky a svědomí nebo rozporem mezi výkonem povolání a osobní angažovaností.

„Je to o spravedlnosti a osobních věcech. Pro katy je jedna věc popravovat lidi v cele a něco jiného je, když se jich to osobně týká,“ dodává Sokol.

Postavu světáka Mooneyho, který přichází z Londýna do zapadlého městečka, kde naruší zažitý stereotyp a způsobí velký rozvrat, si v divadelní hře zahraje Václav Šanda.

Na StarDance trénuji tři a půl hodiny denně, říká Zdeněk Piškula

Číst článek

„Mám pocit, že Mooney nějak vnitřně bojuje proti trestu smrti. Chce dokázat bývalým katům, že zabíjeli lidi a že je to špatné, i když to bylo jejich zaměstnání. Chce, aby lidi blízkost smrti pocítili i na sobě,“ popisuje svou roli Šanda.

Kromě Václava Šandy se v Katech představí například Ondřej Malý, Alois Švehlík nebo Dalibor Gondík. Jednu z rolí si zahraje i Ondřej Sokol.

Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme