Základní škola Juventa v Milovicích se dále rozrůstá

26. leden 2015

Milovice na Nymbursku vyřešily problém s nedostatkem míst ve školách. Ve městě s nejnižším věkovým průměrem v kraji se už přes rok děti učí v nové základní škole Juventa. A ta se postupně rozrůstá. V rozlehlém areálu přibudou i letos nové třídy a odborné učebny.

Město uspělo s žádostí o dotaci, díky které stát pošle do Milovic na dostavbu druhého stupně základní školy 52 milionů korun. Už teď rozlehlý areál navštěvuje asi 560 dětí od prvňáčků až po šesťáky. Od září - tedy s novým školním rokem - usedne do lavic dalších asi 160 mladých školáků.

Školáci už teď mohou využívat vedle tříd třeba novou jídelnu, venkovní sportoviště s běžeckou dráhou a doskočištěm nebo volejbalová hřiště. Přehlédnout ve škole není možné ani obrovskou tělocvičnu. Ta je podle zástupkyně ředitele Mileny Borovičkové nejen velmi moderní, ale hlavně praktická: „Dá se rozdělit na tři části, takže když je potřeba, mohou zde cvičit dokonce tři třídy najednou.“

Nová škola Juventa v Milovicích na Nymbursku

Po dokončení letošního rozšíření je v plánu ještě čtvrtá etapa, ta si vyžádá přibližně 40 milionů korun. Počítá se v ní s technickým zázemím, propojením školy se zmíněnou tělocvičnou, kabinety nebo třeba bytem pro školníka.

Nová škola vyrůstá v místech, kde léta stával chátrající areál, který dřív sloužil jako škola pro děti sovětských vojáků.

Nová škola Juventa v Milovicích na Nymbursku

Ještě předloni chybělo v milovických základních školách zhruba dvě stě míst. Za posledních dvacet let se počet obyvatel Milovic téměř zdesetinásobil. Teď ve městě žije kolem deseti tisíc lidí. Je to důsledek toho, že jsou v Milovicích k dispozici dostupné a levné byty. Ty se v 90. letech uvolnily po odchodu sovětských vojsk a zrušení rozlehlého vojenského prostoru.

autoři: Michal Trnka , Kateřina Havránková
Spustit audio