Základní škola v Přerově otevřela přípravný ročník. Kvůli změně zákona nejspíš naposledy

4. září 2017

Zřejmě naposledy letos otevře Přerov přípravnou třídu na základní škole Boženy Němcové. Nultý ročník navštěvují převážně předškoláci ze sociálně znevýhodněných rodin. Novela školského zákona to ale od pátku zakazuje. Předškoláci musí chodit do mateřských škol a takzvané přípravky jsou určené jen dětem s odkladem docházky.

„Přípravné třídy by nadále neměly suplovat činnost mateřské školy, ale naopak pomoci vyrovnat vývoj těch dětí, které mají z jakéhokoliv důvodu odklad povinné školní docházky,“ uvedla už dříve za ministerstvo školství Klára Bílá.

Přerovská škola dnes přesto přivítala v přípravné třídě 12 dětí, které často neumí před nástupem do školy pozdravit nebo rozeznat barvy. „Nám se to podařilo díky tomu, že účinnost toho zákona je až od 1. září 2017, takže v době zápisu v dubnu tohoto roku jsme přijali všechny žádosti o přijetí dětí. Všechny děti byly v termínu vyšetřeny, všechny měly podané žádosti a vydala jsem jim rozhodnutí, takže jsme to stihli,“ vysvětluje ředitelka školy Ilona Bočinská.

Otevření nového ročníku podpořil přerovský magistrát, jak potvrzuje vedoucí odboru školství Romana Pospíšilová: „Tato forma přípravy dětí pro vstup do základní školy se nám velmi osvědčila.“

Bočinská se ale obává, že letos děti do takzvané přípravky půjdou naposledy. „Následující roky už pro nás vypadají špatně, protože si myslím, že se nám nepodaří do té přípravné třídy sehnat 10 dětí s odkladem povinné školní docházky,“ dodává ředitelka.

Škola ale neztrácí naději. Její ředitelka se pokusí znovu obrátit na ministerstvo i ombudsmanku a přípravnou třídu zachovat v podobě, v jaké ji dosud provozuje.

autor: tas
Spustit audio