Zákony platí pro všechny, i pro nelegální řidiče, říká Karolína Venclová z Asociace koncesionářů v taxislužbě

Pražští taxikáři protestují proti alternativním přepravním službám typu Uber. Na parkoviště u strahovského stadionu se jich podle odhadů sjelo kolem 1 600. „Vyslechli jsme volání členské základny, že by bylo vhodné na nás upozornit více nahlas,“ nastiňuje důvody k protestu místopředsedkyně a mluvčí Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová.

Proti novele nemají žádné výhrady, aktivně na ní spolupracují, nicméně žádají, aby se okamžitě začal dodržovat zákon, který platí pro všechny, a to i pro nelegální dopravce, kteří působí v digitálních platformách. „Zákon mají dodržovat všichni, my i oni,“ dodává.

Zároveň připouští, že magistrát a ministerstvo dopravy s nimi spolupracují, naopak liknavé bylo ministerstvo průmyslu o obchodu. A orgány, které by situaci měly řešit, je pravděpodobně policie a potažmo ministerstvo vnitra. „Pakliže někdo něco dělá nezákonně, tak je potřeba to řešit,“ dodává.


Nemáme nic ani tak proti digitálním platformám, jako proti jejich privátním řidičům, kteří u nich jezdí pod takzvanými flotilami.Karolína Venclová

K porušení zákona dochází ve chvíli, kdy dopravci nemají taxametry, auta registrovaná u magistrátu jako taxi, takže nemusí platit silniční daň, nemají připojištěná vozidla ani živnostenská oprávnění. „Je jedno, jestli bereme tradiční dispečinky nebo nové digitální platformy, pořád je to taxislužba,“ říká.

Nové technologie také přichází s možností výpočtu ceny pomocí GPS, oproti taxametrům, které taxikáři používají. Ty podle ní dokážou spočítat vše přesně. „Je to certifikované měřidlo. Neshledávám důvodu, proč ho rušit,“ uzavírá.

autoři: jap , prh
Spustit audio