Zámeckou jízdárnu zaplavil milion kostiček stavebnice Lego

22. červenec 2016

Skoro milion kostiček stavebnice Lego se vešlo do Zámecké jízdárny v Litomyšli. Na prázdniny tam připravili výstavu, kterou ocení nejenom děti, ale i dospělí. Zjistíte na ní, že z Lega jde postavit snad úplně všechno.

Rozsáhlá výstava stavebnice Lego představuje tematické expozice, uvidíte například město s kolejišti, přístavy a letišti a další exkluzivní exponáty z řad továrních setů. Velkým lákadlem může být i filmová tvorba z kostiček, z lega se totiž sestavují oblíbené filmové a televizní ikony The Simpsons, Harry Potter, Krotitelé duchů nebo Star Wars.

Čtěte také

A právě u tohoto Lega začínal 14 letý Ondřej Balšán, který já zároveň spoluautorem výstavy. „Moje první Lego byla právě vesmírná lodička ze Star Wars z roku 1999. Maminka mi ji koupila na bleším trhu v Německu. Od té chvíle jsem Legu naprosto propadl a vytvořil si na něm závislost.“

Žák základní školy považuje Lego za geniální stavebnici, se kterou si mohou hrát nejenom děti, ale i dospělí: „Říká se, že u Lega na věku nezáleží, jeho nejhorším nepřítelem Lega je pouze krabice a sklep. Dokonce se mi stává, že když dostanu nějaký set, tak mě týden nikdo nevidí,“ přiznává sběratel Ondřej.

Výstava Svět kostiček


Název LEGO stvořil Christiansen z dánského výrazu „Leg godt!“ (česky „Hraj si dobře!“). LEGO group se zrodila v roce 1932, kdy chudý dánský tesař z městečka Billund jménem Ole Kirk Christiansen začal vyrábět dřevěné hračky. Ovšem legendární LEGO kostka přišla na svět až po druhé světové válce v roce 1949.

Ivestovat do Lega, nebo do zlata?

Výstavu doplňují jak věci z dílen českých stavitelů, tak ze soukromých sbírek sběratelů. Podle autora expozice Petra Šimra je stavebnice Lego fenomén, do kterého se navíc vyplatí investovat. „Když vložíte kapitál do této stavebnice, tak se vám vždycky vrátí, protože ta cena každého toho exponátu časem závratně stoupá. Možná je to dokonce lepší než strkat peníze do zlata nebo nějakých komodit,“ vysvětluje Petr Šimr a dodává, že v poslední době počet sběratelů rychlým tempem roste.

Výstava v Litomyšli dále nabízí i sbírku dnes již nevyráběných kostiček, kousátek a chrastítek Lego Baby. A pro děti je připravený i dětský koutek. Expozice bude otevřená do 4. září.

Výstava Svět kostiček
autor: KUB
Spustit audio