Zámecký park v Krásném Dvoře z 18. století můžete obdivovat i ze sedadla bryčky

14. září 2017

Park u zámku v Krásném Dvoře pochází z 18. století. Je vybudován v anglickém stylu a patří k našim nejstarším, a se svými bezmála 100 ha rozlohy také nejrozsáhlejším parkům. Zůstal zachován v téměř nezměněné podobě včetně většiny původních staveb. K nejkrásnějším patří Novogotický templ, nejstarší rozhledna na našem území. Navrhl jí hrabě Jan Rudolf Černín a nazval jí gotickou věží.

S budováním parku se začalo v roce 1783. Hrabě Jan Rudolf Černín byl hlavním tvůrcem parku, schvaloval plány a všechny stavební prvky. Roku 1788 se vydal do Anglie, aby získal nejnovější tipy, jak v budování parku pokračovat. V Krásném Dvoře postupně vznikl areál o rozloze téměř 100 hektarů. Park se dělil na několik částí, které měly v návštěvníkovi vyvolat různé nálady – veselou, melancholickou, romantickou a vznešenou.

V době Jana Rudolfa Černína návštěvníky po parku provázel poustevník nebo zahradník. Zavedli je nejprve k letohrádku Lusthaus. Melancholickou náladu měla vyvolat úzká chladná rokle zakončená jeskyní. Zde byl umístěn sarkofág, připomínající pomíjivost lidského života.

Veselou náladu měl naopak vzbuzovat čínský pavilon se zvonkohrou. Stál na skalisku na kraji velké nádrže s vodou pro umělý vodopád. Dalším překvapením je 1100 metrů dlouhá alej Mílovka, ukončená kamenným obeliskem.

Zámecký park Krásný Dvůr

Kastelánka zámku Krásný Dvůr, Michaela Hofmanová, ráda vodí návštěvníky k 800letému dubu, před kterým stojí už 200 let kamenná lavice. Na ní sedával básník Johan Wolfgang Goetghe. Sousední, také několikasetletý dub je zevnitř vyhořelý, ale stále žije. „Dovnitř do dubu si můžete vlézt a čerpat energii,“ říká s úsměvem kastelánka Hofmanová.

Pokud se vám nedostává sil, nebo máte problémy s pohybovým aparátem, je možno se domluvit na pronajmutí bryčky – celý rozsáhlý park pak můžete obdivovat z pohodlí povozu, taženého koňmi.

Spustit audio