Zámecký park ve Frýdku-Místku po rekonstrukci sbírá ocenění

1. prosinec 2016

Chloubou Frýdku-Místku je Zámecký park. Přitom ještě před pár lety byla jeho spodní část v podstatě neprostupná a připomínala džungli. Při rekonstrukci byl ale pečlivě upravený, obnovili tam vyhlídku a umístili třeba netypický altán. Teď za jeho vzhled město sbírá ocenění. Nedávno třeba za příkladnou údržbu v soutěži Park desetiletí.

S Petrem Kulatým z odboru životního prostředí frýdeckomísteckého magistrátu se vydáváme na procházku parkem. Je tady spousta zajímavých stromů.

Tento jasan má asi 200 let a pomalu už odumírá

Roste tady třeba strom s nejsilnějším kmenem ve městě. Konkrétně jde o jasan ztepilý a najdete ho hned na začátku Zámeckého parku

„Má po obvodu téměř šest metrů a jeho stáří se odhaduje na 200 let. Je to tady jeden z největších a nejstarších stromů. Je už kvůli věku hodně ořezaný a postupně odumírá,“ říká Petr Kulatý.

Výraznou úpravou prošla spodní část zámeckého parku, která byla před revitalizací hodně zarostlá. Park nebyl udržován od poloviny minulého století, kdy došlo ke změně politického systému. Postupně se z parku stala neprostupná džungle.

Během nedávné rekonstrukce byla v dolní části obnovená také vyhlídka, která má i nájezd pro vozíčkáře. „Za příznivého počasí je odtud hezky vidět na město a na Beskydy,“ dodává Petr Kulatý.

Další podrobnosti a zajímavosti o Zámeckém parku ve Frýdku-Místku si poslechněte v naší reportáži (viz odkaz v úvodu článku).

autor: iha
Spustit audio