Zámecký vrch v Olešnici v sobě ukrývá tajemnou Loupežnickou jeskyni

21. leden 2017

Loupežnická jeskyně na Zámeckém vrchu v Olešnici je ventarola – přírodní výměník tepla. Přes léto nasávají otvory v Zámeckém vrchu teplo, které z nich pak v zimě sálá a nenechá místo okolo zamrznout.

Teplý vzduch ohřívá horu, kumuluje se uvnitř a v zimě se tepelný tok obrací. Spodní otvory vrchu nasávají studený vzduch, ten se uvnitř hory prohřívá, obohacuje o vodní páry, vychází ven průduchy. Největší průduch je otvor Loupežnické jeskyně.

Loupežnická jeskyně je největší jeskyně v neovulkanitech v České republice. Patří k největším puklinovým jeskyním u nás. Celkové délka chodeb je 130 metrů. Od vchodu klesá o 36 metrů. Šířka chodeb je od 20 centimetrů do 2 metrů. Největší výška je asi 8 metrů.

Jeskyně je zimovištěm netopýrů a vrápenců, kteří jsou netopýrům podobní. Dostat se tam je možno pouze se speciálním povolením a cestu do podzemí zvládnou pouze odborníci s příslušným vybavením.

K Loupežnické jeskyni se v zimě nejlépe dostanete po zvířecích stopách

Do Olešnice se dá dojet autobusem z Ústí nad Labem. K Loupežnické jeskyni se pak vydáme vzhůru na Zámecký vrch. Když se blížíme k vrcholu, sledujeme prostor a hledáme otvor, ze kterého vychází teplá pára.


GPS souřadnice Loupežnické jeskyně: 50° 39,648´ N 14° 7,560´ E

Značená turistická cesta k ní nevede, vedou sem ale často zvířecí stezky, protože zvířata se sem chodí v mrazech ohřát. Nejjistější způsob, jak se k jeskyni dostat, je tedy tyto stopy sledovat. Alespoň to tak radí Jiří Svoboda, autor publikace Tajemství Českého středohoří.

Pokud vám krátký výlet k jeskyni nestačil a lačníte po dalších zajímavostech v okolí, můžete se v Olešnici podívat třeba na zříceninu hradu Varta, památku Kamenné tváře vytesané do skály anebo na hřeben Hradiště, kde sídlili lidé už před 3 tisíci lety.

Spustit audio