Zámek Konopiště je častým cílem turistů. Lákadlem je i medvěd Jirka

25. červenec 2016

Dalším cílem prázdninového zpravodaje Radiožurnálu byl zámek Konopiště. Památka nedaleko Benešova je jednou z nejnavštěvovanějších v Česku. Náš reportér tam ale místo prohlídkového okruhu zamířil za medvědem Jirkou.

„Chov medvědů na Konopišti má dlouholetou tradici,“ říká ošetřovatel medvědů Kryštof Hesl. „Medvědi zde byli ještě před zakoupením zámku Františkem Ferdinandem d´Este. Na fotkách vidíme, že v příkopu jich bylo i pět.“ To bylo v roce 1900.

Momentálně je jediným obyvatelem hradního příkopu medvěd himalájský jménem Jirka. Jeho jídelníček tvoří hroznové víno, meloun a granule. Turisté ho během léta mohou vidět hlavně ráno a večer, protože přes den kvůli teplu ze svého kotce moc nevylézá.

Do kotce k Jirkovi šel pro jistotu jen ošetřovatel, prázdninový zpravodaj Ondřej Vaňura zůstal raději venku za mřížemi. „Jakmile má jídlo, je to pro něj dostatek zábavy. Míval 300 kilo, ale teď bych řekl, že pohubnul,“ uvádí ošetřovatel, od kterého se Jirka nechává i hladit.

„Bohužel, ne všichni mají to štěstí ho spatřit. Nepředvádí se vždycky, část dne prospí. V letních dnech vždy navečer, kolem šesté hodiny, vylézá z kotce,“ radí návštěvníkům s časem příchodu Kryštof Hesl.

Kromě medvěda si ale můžete prohlédnout i samotný zámek – na výběr máte ze 4 prohlídkových okruhů, vstupné na většinu z nich stojí dospělého člověka 150 korun.

Medvěd Jirka
autoři: ova , jpr
Spustit audio