Zámek v Kolči se vrací do života. Místo v něm našli i včelaři

31. červenec 2016

Historii i současnost včelařství představí zájemcům nové muzeum v Kolči na Kladensku. Včelařství v této oblasti koncem 19. století proslavila rodina Švarců, což byli údajně jedni z prvních výrobců takzvaných medometů. Nadační fond Koleč spolu s odborníky z řad včelařů našel místo pro muzeum v západním křídle místního barokního zámku, který se už roky snaží dobrovolníci opravit.

V jedné z místností muzea jsou například různé druhy úlů a také medomety. „Ještě k nim musím vytvořit popisky,“ říká těsně před otevřením muzea předsedkyně jeho správní rady Magdalena Jakubíčková. A i když je v Kolči velká včelařská tradice, vlastní včelstva v muzeu neplánují. „Na to nemáme kapacity, všichni ještě chodíme do práce,“ usmívá se.

V muzeu je také 3D kino. „Budeme zde promítat film o včelách a pro zájemce tu máme připravený také dokument o tom, jak jsme zámek rekonstruovali,“ prozradila předsedkyně správní rady.

Před zahájením provozu muzea byly ještě v plném provozu na různých místech i tři vysoušeče. „Vzhledem k tomu, že celá stavba byla v dezolátním stavu, skoro všude zatékalo, nestihlo to proschnout. Bohužel s tím vlhkem budeme ještě nějaký čas muset bojovat,“ dodává.

Muzeum včelařství bude pro veřejnost otevřené každý den kromě pondělí.

autor: kne
Spustit audio