Zaměstnanci se v Česku stále častěji setkávají se šikanou, zkušenosti má každý čtvrtý

Stále více Čechů má zkušenosti se šikanou v práci. Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK, do kterého se zapojilo na 600 zaměstnanců, zažila takzvaný mobbing skoro čtvrtina z nich, předloni to byla jen pětina. V senátu proto vzniká návrh na změnu zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti si vyzkoušeli práci novináře v Českém rozhlase

Studenti si vyzkoušeli práci novináře v Českém rozhlase | Foto: Khalil Baalbaki

Nejvíc stížností na šikanu je ve zdravotnictví, školství a státní správě, jde tam hlavně o prestiž a moc.

Obrana proti šikaně je ale, podle Michaely Švejdové z antimobbingové poradny, složitá. Chybí totiž zákon, který by ji jasně definoval. A tak podle průzkumu až osmina zaměstnanců před šikanou utíká a hledá si nové místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý čtvrtý Čech se v zaměstnávání setkal se šikanou, v boji proti takzvanému mobbingu by měla pomoci změna zákona

„Společnosti, které jsou nařčené šikanou, situaci nechtějí řešit. V zahraničí se k tomu každý postaví, zatímco u nás je to všeobecně tolerované. Zatím se opíráme pouze o morálku a o etiku, legislativní opora je malá,“ popisuje Švejdová.

Například v Praze je prý hlavně velký tlak na výkon, na Moravě zase nadřízení zdůrazňují, že na práci čekají stovky jiných zájemců.

Návrh na změnu zákona už proto zvažují někteří senátoři. Materiál by mohli poslancům předložit začátkem příštího roku jako součást zákoníku práce, antidiskriminačního zákona nebo zákona o ochraně oznamovatelů korupčního jednání.

„Je potřeba, aby soudci byli schopni rozeznat, které jednání už naplňuje znaky šikany. Hodně je to o důkazech, aby například mohly být předloženy nahrávky. Jde o vytvoření celkové atmosféry, že šikana je něco, co se nebude tolerovat,“ vysvětluje senátor Libor Michálek.

Anna Maňourová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme