Zapečená kapustička

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, sodík, síru a železo. Kuchyňská úprava kapusty je rozmanitá. Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat.

Tento recept je poměrně starý,navíc je vylepšený sýrem. Komu by chybělo maso, lze ho přidat ke kapustě; zejména maso uzené by byla velmi dobrá volba.

Suroviny na 4 porce:

500 g růžičkové kapusty
300 ml mléka
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g strouhaného sýra
mletý pepř
sůl
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

Postup:

Očištěné kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, ale dáme pozor, abychom je nepřevařili.

Z uvařených slijeme vodu a rovnoměrně je naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, mouku, pepř, sůl a posypeme strouhaným sýrem.

Pečeme v dobře předehřáté troubě při 180 °C do zlatavého zabarvení.

Podáváme například s brambory v různých úpravách, nejlépe šťouchanými, můžeme také dále servírovat s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Celková doba přípravy zapečených kapustiček podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 50 minut.