Zapětdvanáct otevřou s Vonnegutem venkovní scénu Jatek78

17. květen 2017

Divadelní soubor 11:55 otevře 22. a 23. května venkovní scénu multižánrového prostoru Jatka78 v holešovické tržnici. Jeho členové uvedou premiéru představení s názvem Ptí-píí-ptíp? Tak to chodí, jehož režisérem je umělecký šéf souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák ml. Projekt vzniká na motivy knihy Kurta Vonneguta Jatka č. 5.

Jatka78 nejsou domovskou scénou pouze pro Cirk La Putyka, už druhou sezonu tam v rezidenčním programu tvoří také mladí absolventi pražské DAMU pod hlavičkou souboru 11:55.

Pro svou první letošní novinku oslovili právě šéfa La Putyky, který je spojován především s žánrem nového cirkusu. Herci se však neučí salta ani přemety, společně zkoumají spíš zásadní otázky typu, zda jsme se dokázali poučit z druhé světové války či jak na nás působí současné dění ve světě.

Novák se poprvé se souborem 11:55 setkal u přijímacích zkoušek na DAMU, kdy seděl v komisi a pomáhal Jiřímu Havelkovi vybírat studenty do jeho ročníku.

„Uplynulo několik let a vídáme se denně v našem divadle. Naše spolupráce není ani o cirkuse, ani o činohře. Potkali jsme se na tři týdny, abychom si vyzkoušeli něco nového. Pracuji tak s úplně novými lidmi v žánru choreografie, scénografie či dramaturgie. Výzvou je pro mě i samotná předloha - kniha o bombardování Drážďan, ale i prostor ulice a prostor holešovických jatek. Cítím to jako šanci zkusit něco úplně jiného, co bude zážitkem, happeningem, groteskou i tragédií," komentoval vznik nového projektu režisér.

Objeví se v něm Pavlína Balner, Michal Bednář, Jan Čtvrtník, Martin Dědoch, Jan Hofman, Johana Matoušková a Tereza Volánková.

„Na zahájení navážeme týdenním festivalem, ve kterém se budou střídat nejrůznější spřízněné soubory včetně některých našich programů. Bude mezi nimi i projekt Airground, ve kterém se především závěsná akrobacie prolíná s živou hudbou a prvky pohybového a tanečního divadla," řekla mluvčí Cirku La Putyka Klára Nechanická. Pro letní scénu se podle ní počítá i s tančírnou a s dalšími doprovodnými programy.

autor: lve | zdroj: ČTK
Spustit audio