Zářící světelné meče i tajný nápis. Kultovní Star Wars dostaly vlastní pamětní bankovku

7. prosinec 2017

Hvězdné války čeká příští týden světová premiéra nejnovějšího dílu Poslední z Jediů. Milovníci světelných mečů se už teď můžou stát majiteli unikátní pamětní bankovky. Musí si ale pospíšit, série je limitovaná na pouhých tisíc kusů. První pamětní bankovku svého druhu představili v Londýně.

Na pohled vypadá jako jakákoliv bankovka. Z jedné strany světle modrá, z druhé modrofialová. Stejně jako svět Hvězných válek, má i ona světlou a tmavou stranu. Na obou je číslovka osm, která symbolizuje osm dílů slavné ságy.

„Bankovku tvoří šest různých soutisků, je to stejné jako na běžných bankovkách. Je tam řada skrytých prvků, které pod UV lampou barevně září,” vysvětluje Julian Payne, kreativní ředitel tiskány De La Rue, která bankovku vydala.

Nejvýrazněji samozřejmě září světelné meče. Pokud si ale bankovku budoucí majitel prohlédne pozorně a s pomocí magnetických brýlí, čeká jej překvapení. Tajný nápis.

„Je to známá fráze, kterou všichni fanoušci znají. Prozradím ještě, že je to jeden řádek textu,” napovídá Chrisben White z britské tiskárny cenin.

Zájemci si musí pospíšit, limitovaná edice má pouhých tisíc kusů. K prodeji jsou výhradně na prodejním portálu eBay. Výtěžek půjde na britské dětské nemocnice. Aukce začíná 17. prosince.

autor: jma
Spustit audio