Zastrašuje imám pražské muslimy? Tajné služby zaměstnává šifrované varování

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh přes šifrovanou zprávu varoval muslimy, aby nechodili na křesťanskou bohoslužbu. Ta byla na začátku srpna vrcholem demonstrace proti terorizmu na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Shromáždění se účastnili i čeští muslimové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský duchovní Samer Shehadeh.jpg

Islámský duchovní Samer Shehadeh.jpg | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Agenti teď mají za úkol prověřit, jestli Shehadeh zprávou nevyhrožoval muslimům, kteří se chtěli účastnit společné demonstrace proti terorismu s křesťany. Mají také zjistit, zda muslimským účastníkům nehrozí nějaké nebezpečí.

„ Důležité upozornění!! Byl jsem v šoku, když mě jeden bratr upozornil na to, že v programu akce plánované na tuto středu v Praze stojí, že někteří muslimové budou přítomní během křesťanské bohoslužby v kostele. Upozorňuji všechny muslimy a muslimky, že takové jednání hraničí s odpadlictvím od víry, protože křesťanské bohoslužby vždy obsahují tu nejhorší formu přidružování, tzv. velký širk. Nehledě na další věci v programu, které jsou daleko za hranicemi toho, co je nám v islámu povoleno. Kdo věří v Alláha a v Soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval. Samer Shehadeh. Rozešlete prosím dál a varujte muslimy. “

Sám autor prohlášení považuje celou věc za přehnanou. Podle něj o žádné zastrašování nešlo.

Jeho „dobře míněné varování“ se prý netýkalo celé protiteroristické akce, pouze křesťanské bohoslužby.

„Celá ta zpráva souvisí s věroučnou otázkou. My muslimové věříme v soudný den, kdy Alláh vzkřísí všechny muslimy i nemuslimy a bude je soudit. A jediný neodpustitelný hřích je, když někdo vzývá někoho jiného než Boha.


A u křesťanských bohoslužeb se to děje, vzývají i syna, otce či anděly. Proto jsem z čistě náboženské stránky své souvěrce varoval,” prohlásil Shehadeh v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Zájem policie nevyvolal imám poprvé

Podle bezpečnostní­ho zdroje, který citoval server Neovlivní­.cz, existují­ obavy z radikalizace Shahadehova postoje.

Muslimského duchovního zájem tajné služby nepřekvapuje, protože dobře ví, že policie standardně udržuje přehled o praktikujících muslimech na českém území. Doplnil však, že nedělá nic špatného.

Jak se žije muslimům v Praze?

V rozhovoru Michaela Rozsypala v Českém rozhlase si duchovní postěžoval, že poslední dobou se to zhoršuje. Roli v tom hraje především mediální protiislámská kampaň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se žije muslimům v Česku? A jak vypadá tuzemská muslimská komunita? Rozumí Češi islámu a rozumí mu vlastně i samotní muslimové? Jaký je rozdíl mezi islámem a islamismem? Hostem v Interview Plus je islámský duchovní Samer Shehadeh.

Islám je prezentován jako negativní, teroristická organizace. Při procházkách s rodinou po městě se běžně setkává s nadávkami a pokřikováním.

Jde však prý jen o verbální projevy. S diskriminací se nesetkal, ani s problémy ohledně praktikování svého náboženství.

 
 
Samer Shehadeh 
  • pochází z Palestiny
  • studoval islámské právo šaría v Jordánsku a v Saúdské Arábii
  • stál v čele Muslimské obce v Praze, zastával funkci imáma pražské mešity
  • kvůli vzájemným sporům před dvěma lety odešel
  • krátce pobýval na Slovensku, nyní už je zpět v Praze

Radka Nováková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme