Zásuvky jsou k dispozici. Nabíjení telefonů stojí podniky jen desetikoruny denně

Některé kavárny a restaurace přizpůsobují hostům i elektrické rozvody. Lidé stále častěji vyžadují zásuvku na dobíjení mobilního telefonu. Někde má dokonce každý host u svého místa i svou osobní. V obchodních centrech pak nakupující můžou zdarma využít i několik druhů nabíječek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baterie mobilních telefonů celý den nevydrží. Je potřeba najít zásuvky nebo nosti powerbanku

Baterie mobilních telefonů celý den nevydrží. Je potřeba najít zásuvky nebo nosti powerbanku | Foto: Vojtěch Man, Kristina Roháčková

„S ohledem na to, jak se dnes využívají telefony, tablety a notebooky, měli jsme problém, že lidé měli nabíječku zastrčenou přes uličku, překáželo to a způsobovalo drobné nehody. Když se plánovala rekonstrukce, zohlednili jsme to a udělali ke každému stolku jednu zásuvku,“ vysvětluje provozovatel kavárny v centru Prahy Robert Klíma.

Po přestavbě mají svůj osobní zdroj tady u svého místa všichni hosté. V celé kavárně je najednou přibližně 50 zásuvek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problém s vybitým telefonem řešila po Praze reportérka Veronika Hlaváčová. Najít zásuvku nebyl problém

„Reakce jsou veskrze pozitivní. Umístili jsme piktogramy, které na zásuvky upozorňují. Kabely přes uličku úplně vymizely a myslím, že zákazníci jsou spokojeni,“ přemýšlí kavárník.

Největší problém se zákazníky s akutní potřebou elektřiny pro osobní přístroj odpadl. Množství zásuvek a nabíjených telefonů se ani příliš nepromítlo do nákladů podniku, ve kterém jsou mnohem energeticky náročnější přístroje.

„S ohledem na kavárenský provoz, kde jsou vysokowattové spotřebiče jako kávovar nebo myčky, nejsme schopní zaznamenat, jak se to projeví. Nabíječky závratných objemů nedosahují. Všechny nabíječky dosáhnou zhruba desetiny toho, co spotřebuje kávovar. Jsou to možná desítky korun denně, ale to je pro nás zanedbatelné,“ počítá Robert Klíma.

V další kavárně v centru Prahy mají počet zásuvek omezený. Energii potřebující zákazníci tak musí prosit obsluhu u baru.

V nákupním centru i s kabely

„Ten dotaz je velice častý. Minimálně dva tři lidé z desetičlenné skupiny nás poprosí. Nedostatek zásuvek řešíme tak, že si telefon vezmeme na bar a není problém ho tam nechat,“ říká Lucie, která v kavárně obsluhuje.

Přestože je v podniku jen asi šest zásuvek, nestává se, že by se na někoho nedostalo. „Asi nikdy se nám nestalo, že bychom neměli kam telefon dát. Fronty se netvoří.“

Dobíjet telefon zdarma si lidé mohou i v obchodních centrech. Na pražském Smíchově je součásti speciálního panelu i pět nabíjecích kabelů na jednotlivé typy telefonů.

Poptávce po elektřině využili třeba i provozovatelé vodáckých kempů na jihu Čech. Nabití ale není úplně zdarma. Uživatel si telefon i s kabelem může zamknout do skříňky zajištěné dvacetikorunou, tu pak ale po odemčení zpět nedostane. Další možnost je pak nosit v sebou v externí nabíječku, takzvanou powerbanku.

Speciální boxy v obchodních centrech jsou vybavené různými druhy kabelů podle typu přístroje | Foto: Veronika Hlaváčová

Veronika Hlaváčová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme