Žatec: Zdravotní sestry vyšly vstříc pacientům. Pořádají diskuze a odpovídají jim na dotazy

8. únor 2018

Práva a povinnosti pacientů. Takové bylo téma první debaty pro veřejnost v žatecké nemocnici. Pořádání diskuzí vymyslely zdravotní sestry, které pacientům často odpovídají na mnoho otázek. Vedení se tomuto nápadu nebránilo a zájemci tak mohli přijít do přednáškového sálu nemocnice.

„Setkáváme se často s názorem pacientů, že nedodržujeme a nerespektujeme jejich práva. A mnohdy, byť na každém oddělení visí informace o právech a povinnostech pacientů, se to obtížně vysvětluje. Proto jsem toto téma sama zvolila, protože si myslím, že je dost problematické,“ komentuje výběr prvního tématu zdravotní sestra a manažer kvality Jana Olšanová.

„Přišla jsem sem, protože si myslím, že se tady mohu dozvědět něco zajímavého. I když o tom něco vím, tak se to mění, a je tam pořád něco nového,“ vysvětluje svou přítomnost účastnice besedy Milada Fialová.

„Chtěla jsem si to poslechnout a něco se dozvědět. Nakonec jsem zjistila, že jsem to tak nějak věděla, protože před 14 dny jsem tady v nemocnici sama byla. Určitě ale přijdu i na některou z dalších besed,“ konstatuje další besedující, Helena Brabcová.

„Chceme navázat kontakt s občany. To, si myslím, je úplně nejdůležitější, protože nemocnice je jejich. Nevěděli jsme, jakou formou, a sestřičky si připravily samy své přednášky, to mě velmi těší,“ chválí kolegyně vrchní sestra chirurgie nemocnice Žatec Růžena Srbová.

Další přednáška se koná 27. února. Bude na téma Bezlepková dieta.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio