Zatoulaní psi v Novém Boru půjdou do kotců. Útulek až po 24 hodinách

V Novém Boru na Českolipsku budou psi nalezení strážníky od podzimu dočasně umisťováni do nových kotců v areálu sběrného dvora. Naprostá většina nalezenců jsou totiž psi, kteří utekli svým majitelům. Strážníci je proto do útulku v Dobranově nebudou vozit hned, ale určitou dobu je nechají právě v kotcích, než si je jejich majitelé vyzvednou.

Do útulku se pak dostanou jen psi, které si jejich majitelé ve stanovené lhůtě nevyzvednou. Podobně situaci už zhruba rok řeší i Česká Lípa.

„Pokud bude pes odchycen v katastru Česká Lípa, nově se bude místo do dobranovského útulku vozit do těchto záchytných kotců a bude se čekat, jestli se během dvou tří dnů přihlásí majitel,“ vysvětloval v srpnu loňského roku, kdy v České Lípě začaly sloužit záchytné kotce velitel městské policie, Vladimír Jeník. Nově bude mít takové zařízení i Nový Bor.

Městské záchytné kotce pro psy budou v České Lípě sloužit od poloviny srpna

Den na vyzvednutí zvířete

„Když chytíme zatoulané psy, většinou se ozve majitel. Teď by zvíře bylo zhruba 24 hodin v kotci, a pokud se během té doby nikdo neozve, odvezeme ho do útulku,“ vysvětluje velitel novoborské městské policie Jiří Zemanec, podle kterého budou dva kotce stačit. „Více než dva tři psy denně nemíváme, není to každý den.“ Pořízení kotců včetně nezbytných úprav stálo město přibližně sedmdesát tisíc.

Místo pro záchytné kotce. Zbudování a pořízení kotců přišlo město na zhruba 70 tisíc korun
Spustit audio