Závady na komínech způsobují až třetinu požárů. Vlastník je povinen se o něj starat

Loni během topné sezony hořelo více než 770 komínů, ukazují údaje Hasičského záchranného sboru. Většinu požárů způsobilo vznícení sazí. Nevyčištěný komín může za převážnou většinu požárů komínových těles. A to by lidé neměli podceňovat. Obzvlášť když si povšimneme, že podle informací hasičů jsou dvě třetiny úmrtí při požárech právě v domácnostech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavský kominík Jan Procházka

Jihlavský kominík Jan Procházka | Foto: Olga Štrejbarová

Revizi komína je důležité nechat udělat už kvůli pojišťovně. Ta totiž v případě, že revize není, nemusí vůbec vyplatit pojištění. Například Generali uvádí, že její klienti ročně nahlásí přes 200 pojistných událostí, které souvisejí s požáry v domácnostech a budovách. Třicet procent případů přitom zavinila závada na topném systému, zejména komínu.

Kominíci varují před potulnými 'kolegy'. Využívají důvěřivosti lidí a vnucují předražené služby

Číst článek

Mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka říká, že pokud se v případech pojistného plnění zjistí, že komín či jiné spalinové cesty nebyly řádně udržované, a právě proto vznikla škoda, má pojišťovna právo plnění zkrátit nebo dokonce odmítnout.

Za zanedbaný komín hrozí pokuta

Odborné vyčištění komína běžně stojí několik stokorun. To je ve srovnání s hrozící škodou zanedbatelná částka.

Pro ilustraci: Jen Generali měla loni hlášené celkové škody z požárů na rodinných domech za 26 a půl miliardy korun. Kromě toho se může stát, že kontrola zjistí, že se majitel objektu o revizi spalinových cest nestaral a ten dostane pokutu. Ta může být u fyzických osob 10 tisíc korun a u právnických 100 tisíc korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme