Zavřené dveře na Hrad mi neuškodily, nelituje Schapiro vyjádření, kterým se znelíbil Zemanovi

ROZHOVOR. Přál by si mít vřelejší vztah s prezidentem Zemanem, ani na vteřinu ale nelituje vyjádření, kterým se mu znelíbil, přiznal odcházející americký velvyslanec Andrew Schapiro v pořadu Interview Plus. Zavřené dveře Hradu podle něj jeho působení v České republice nepoznamenalo, spolupráci s českými politiky považuje za excelentní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrew Schapiro

Andrew Schapiro | Foto: Jana Přinosilová

Když se ohlédneme za vaším působením v Česku, jak hodnotíte spolupráci s českými politiky?

Myslím, že byla excelentní. Skutečná práce, kterou dělá naše ambasáda, probíhá na úrovni spolupráce s ministry a s panem premiérem. Ve všech oblastech, které jsou pro nás důležité, jsme dosáhli skvělých výsledků. Když se podíváme na spolupráci ohledně bezpečnosti a armády, tak máme pravidelná společná cvičení, Češi jsou s námi v Afghánistánu, vojáci si vzájemně věří, ekonomicky jsou USA největším vývozním trhem kromě Evropy pro ČR. Vztahy s vládou byly fantastické.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pátek se ujme funkce prezidenta USA Donald Trump. K tomuto datu skončí ve funkci americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro. Jak se mu s českými politiky a diplomaty spolupracovalo? A byl Barack Obama úspěšným prezidentem? Odpovídá v Interview Plus.

Poznamenalo vaše působení v České republice, že jste měl zavřené dveře na Pražský hrad, jak řekl Miloš Zeman?

Ne. V žádném případě.

Nebyla to přece jen diplomatická chyba mít takto napjaté vztahy s českým prezidentem? Nešlo něco udělat jinak?

Podívejte se, já bych si přál, abych měl vřelejší vztah s panem prezidentem Zemanem, ale na jaře roku 2015, v situaci, kdy se Rusko pokusilo destabilizovat Ukrajinu, zabralo část ukrajinského území způsobem, který byl velmi podobný tomu, co se stalo ve vaší zemi v roce 39 a 68, tak ani na vteřinu nelituji toho velmi umírněného vyjádření, které jsem udělal. Samozřejmě to mohlo být divné, když tam pan prezident plánoval být jako jediný zástupce západních zemí a sledovat vojenskou přehlídku. Jsem rád, že nakonec nejel.

Cyril Svoboda, bývalý ministr zahraničních věcí, tehdy pro Echo24 řekl, že velvyslanec žádné země nemá takto co mluvit do médií. Nebylo lepší to říct prezidentovi osobně?

S tím, co řekl pan Svoboda, nesouhlasím. Jsem takový, jaký jsem, a často říkám věci, kterým věřím. Většina lidí, kteří o tom incidentu často hovoří, se ani nepodívá, co jsem vlastně řekl.

Schapiro nepřišel 28. října na Hrad, prohlásil Zeman. Ambasáda se brání, fotka jí dává za pravdu

Číst článek

Na podzim 2016, když gratuloval Zeman Trumpovi, zmínil, že jste nebyl 28. října na Hradě. Pak se ukázalo, že jste tam byl, dosvědčil to i německý velvyslanec. Bylo pro vás prohlášení mluvčího – že prezident obdržel zprávu od protokolu, a pokud by tato informace nebyla správná, omlouvá se – dostatečná reakce?

Samozřejmě, já vůči tomu nemám vůbec nic. Domnívám se, že to byla chyba, která se může stát. Byla to opravdu zvláštní epizoda, protože jsem samozřejmě věděl, že jsem tam byl. Byl jsem překvapený, kolik pozornosti se tomu věnovalo, protože se mi zdálo, že je to maličkost. Nemám žádný problém s Hradem.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru, který Andrew Schapiro poskytl Českému rozhlasu Plus jako poslední živě vysíláný rozhovor před koncem jeho působení v pozici velvyslance Spojených států Amerických v České republice. Odkaz zde >>

Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme