Zavři oči, brouku... Jihočeské divadlo uvádí komedii Pane, vy jste vdova!

26. únor 2018

Českou crazy komedii Pane, vy jste vdova! má nově na programu Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Inscenace vychází z původního filmového scénáře Miloše Macourka a Václava Vorlíčka. Režie se ujal mladý režisér Jan Holec, stále ještě student katedry režie pražské DAMU.

Zápletka je stejná jako ve filmu. Omylem useknutá ruka panovníka přiměje krále zrušit armádu, což se nelíbí generálům. Následují výměny mozků, neusmrtitelný astrolog Stuart, těla z telecího a nesmrtelné hlášky jako „Zavři oči, brouku…!“

Zpracovat notoricky známý a oblíbený příběh je vždycky ošemetné. Toho si je vědomá i dramaturgyně Olga Šubrtová, která měla k výběru komedie dva důvody. „Zaprvé je to opravdu moje velká srdcová záležitost a zadruhé jsme se s režisérem dohodli, že na to půjdeme jinak,“ řekla.

Na herectví se tak podle ní tvůrci zaměřili s větší nadsázkou a groteskností, zatímco herecké výkony ve filmu jsou vedené velmi civilně. Jiné je i výtvarné řešení a Jihočeské divadlo se pokouší přinést nový pohled.

Mladý režisér Jan Holec se ve svém pojetí inspiroval commedií dell´arte. „Především při práci na postavách a pak i řešení situací. Commedia dell´arte nám poskytla výchozí inspiraci třeba pro práci s tělesným gestem, myslím, že je to vidět v pohybové a rytmické stránce,“ popsal.

Šílený kolotoč a mozaika postav, které ho rozjíždějí

Divadelní adaptaci postavil na třech klíčových rolích. „Určitě je to postava Evelyny Kelettiové, Stuarta Hamplea, kterému je přeoperován mozek, a generála Steinera. Je to ale zároveň taková mozaika postav, šílený kolotoč, který ty postavy navzájem rozjíždí,“ dodal.

Evelynu Kelettiovou ztvárnila Věra Hlaváčková. „Úplně hlavní postavou nejsem, protože tam je mnoho jiných důležitých osob, které tvoří ten příběh kolem. Pro herečku je to ale zajímavá příležitost v tom, že hraje vlastně tři postavy. Hraju Evelynu, Stuarta a paní Stubovou, tři rozdílné role v jedné inscenaci,“ komentovala.

V úloze Steinera se přestaví hostující Tomáš Měcháček. „Steiner je prospěchářský voják co myslí jen na sebe, ale jak říkal pan režisér, vycházíme z commedie dell´arte, takže tam žádná velká psychologizace není, je to všechno spíš v pohybu a rychlém mluvení,“ popsal.

V dalších rolích diváci uvidí Tomáše Drápelu, Martina Hrušku nebo třeba novou posilu činoherního souboru Jihočeského divadla Natálii Drabiščákovou.

Komedie Pane, vy jste vdova! v Jihočeském divadle

Atmosféru inscenace přibližuje reportáž v kulturním magazínu Kavárna. Dále připomíná, že kniha Dana Browna Počátek vyšla v audiopodobě a nabízí recenze alba Malina Brothers & Kateřina Garcia.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: pku
Spustit audio