Zbylo jen zrcadlo. Pardubický podchod zeje prázdnotou

24. květen 2016 11:13

Podchod v Pardubicích u Zelené brány je už přes měsíc zavřený. Radnice ho navíc nechá zabezpečit mříží, protože někteří lidé zákazovou značku nerespektují a dělají na schodech nepořádek.

Stavba podchodu začala v roce 1971 a kromě schodiště mohli lidé jezdit i na eskalátorech. Při generální opravě v devadesátých letech se ale ukázalo, že jezdící schody jsou nefunkční, a tak je stavebníci zase odstranili.

Časem v podzemí vznikla i restaurace, jenže stavba chátrala a letos ji město definitivně uzavřelo. A teď řeší, jestli podchod opravit nebo zasypat.

Drahomíra Bačkorová se zašla dovnitř podívat, při čekání na úřednici z odboru dopravy se dala do řeči s lidmi, kteří šli kolem.

„Je tady zamknutá mříž ještě od původního majitele. Zatím jednáme o tom, že mříž posuneme na hranu toho schodiště, aby nám na něj lidé nechodili, protože podchod je momentálně v havarijním stavu,“ říká Jana Martincová z odboru dopravy.

„Schody jsou v pořádku, občas je někde nějaký ulomený. Bude tam nějaká drobná rekonstrukce,“ doplňuje Martincová.

Co s podchodem v centru Pardubic? Opravit, nebo zasypat?

Uzavřený podchod u pardubické Zelené brány

Vedení Pardubic hledá odpověď na otázku, co udělat s podchodem u Zelené brány. Kvůli havarijnímu stavu ho radnice nechala zavřít, restaurace tam končí provoz a není jisté, co bude se podzemní stavbou dál.

V podchodu bývala restaurace, byly zde stolky. Teď je to velmi nevzhledný a promočený prostor. „V místě původní strojovny měl majitel restaurace kuchyň. Jsou zde otvory ven, tudy zatékalo. Myslím si, že hygiena s tímto měla problém, proto se řešilo, co dál s podchodem. On po nás chtěl rekonstrukci, a to jsme neudělali. Byla to nákladná položka,“ říká Martincová.

Teď se podchod stejně musí částečně opravit. „Teď se zpracovává zadání na projekt, co tady s tím můžeme dělat,“ doplňuje Martincová. Podle ní je podchod opravitelný, není až v tak špatném stavu.

Opravit? Zasypat?

„Asi zasypat. Málo tam lidi chodili, já jsem tam taky nikdy nechodila,“ říká paní Marie, podle které by ani jezdící schody nepomohly tomu, aby starší lidé využívali podchod.

„Já bych ho určitě opravil, protože to je zajímavý prostor. Navíc to přispívá bezpečnosti dopravy,“ říká kolemjdoucí Vladimír Matoušek.

Ve hře je několik variant, co s podchodem bude. Buď opravit a přidat eskalátory, nebo bez jezdících schodů. Ta poslední a nejkrajnější varianta je celý podchod zasypat a nechat lidi přecházet pouze po přechodu pro chodce.

Po restauraci v podchodu zbylo jen zrcadlo
autor: ba