Zbytky radiace v Česku po havárii v Černobylu umí odhalit vojenští chemici z Hostivice

26. duben 2018

Odborníci pravidelně měří v Česku míru radiace. Spolupracují na tom vojenští chemici z 314. centra výstrahy proti zbraním hromadného ničení v Hostivici u Prahy spolu se specialisty Státního ústavu radiační ochrany.

Radiaci zjišťují pravidelně od havárie v Černobylu před dvaatřiceti lety. Stopové množství je na našem území možné naměřit dodnes, hlavně v Jeseníkách a na Šumavě. Používají citlivý přístroj IRIS, připevněný na palubě vrtulníku Mi-17. Tentokrát se vznesl nad Prahu.

Změřit radiaci nad jakýmkoliv místem v republice chce velmi podrobnou přípravu. „Přístroj IRIS je letecký gamaspektrometr, který je schopen detekovat záření gama,“ vysvětluje Marcel Ohera ze Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO). Přístroj umí záření měřit ze vzdálenosti až dvě stě metrů.

„Asi všichni pamatují jadernou havárii v Černobylu, Fukušimu… v Česku je velké množství uranu,“ říká Irena Češpírová ze SÚRO. Radiaci během letu monitorovala specialistka chemického vojska, kapitánka Kateřina Valterová: „Na obrazovce vidíme přehled radiační situace, lokalizaci potenciálního zdroje, poznáme, o jak silný zdroj radiace se jedná a co je příčinou.“

Přístrojů na měření radiace je v Evropě jen do deseti kusů, v postkomunistických zemích jsou pouze dva, oba v Česku.

Uvnitř letadla, přístroje na měření radiace
autor: Eva Malá
Spustit audio