Žďárští policisté se zaměří na cyklisty, kteří jezdí po chodnících

25. srpen 2016
Zprávy z

Ve Žďáře se kupí stížnosti na bezohledné cyklisty. Strážníci se na ně proto zaměří. Mezi hlavní prohřešky patří jízda po chodnících, ale také vrážení do chodců na přechodech.

„Jediné, co mi vadí, je ta jejich strašná rychlost. Nedělají to všichni, ale ti mladí ano. Podívejte se támhle, ti jedou strašně,“ komentuje senior Václav jízdu dvou mladíků na chodníku naproti.

„Sice do mě ještě žádný cyklista nevrazil, ale občas jsme se míjeli jen tak tak,“ říká Vladimír Nový. Ten zároveň přidává i svůj poznatek z cyklistického sedla: „Na společné stezce pro chodce i cyklisty za stadionem jsou nejhorší maminky s kočárky. Ony většinou jedou dvě vedle sebe a mají velice důležitý hovor.“ Podle Vladimíra Nového tak zaberou celou šíři asfaltové silničky a cyklistům v jejich pruhu překážejí.

Spory řeší domluvou i rozdáváním pokut městští strážníci. Podle zástupce vedoucího Luboše Skřivánka se teď stížnosti na bezohledné cyklisty doslova nakupily. „Máme podněty od občanů i z naší činnosti, že cyklisté používají chodník pro svou jízdu. Pokud se nám podaří cyklistu zadržet, tak to řešíme. Lze uložit blokovou pokutu až do výše dva tisíce korun,“ uvádí.

Na cyklisty, kteří kolo po chodníku nevedou, ale jedou na něm, se městští strážníci občas zaměřují i ve spolupráci s Policií České republiky. Instalovat kvůli nim kamery ke každému chodníku ale ve městě neplánují.

Spustit audio