Zdražování kakaa se projevuje na ceně čokolády. Na vině jsou nepokoje i počasí

Za kilogram kakaa v současnosti kupující zaplatí v přepočtu 74 korun. Před deseti lety ale stejné množství mělo cenu poloviční. Kvůli zdražování komodity si tak zákazníci v cukrárnách musejí připlatit třeba za čokoládové výrobky. Výrobcům kakaových sladkostí totiž znatelně vzrostly náklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kakaový bob

Kakaový bob | Foto: Fotobanka Pixabay

Přestože cena kakaa v posledních dvou měsících klesá, v prosinci byla na jedné z nejvyšších úrovní za posledních 10 let, a to na 3,5 tisíce dolarů za tunu. Ve srovnání s lednem 2006 se tak základní surovina pro výrobu čokolády prodávala téměř o 2000 dolarů dráž.

Do dvou pražských cukráren, které vlastní Iveta Fabešová, zamíří dohromady až 600 zákazníků denně. Cenu sladkostí ale zvedá právě kakao. Podle jejích odhadů za něj teď dodavatelům platí až o 20 procent víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tabulka čokolády by se mohla stát luxusem, obávají se cukráři. Vývoj ceny kakaa sledovala Barbora Kladivová

„Pociťujeme to. Vždycky když se zvýší cena produktu, tak se to promítne u koncových odběratelů, u nás jako u cukrářů a pak i u našich zákazníků. Letos třeba byla špatná i úroda vanilky,“ řekla další příklad.

Cenu ovlivňuje kromě nabídky a poptávky i počasí.

„Kakao se nejvíce pěstuje v západní Africe, což je oblast sužovaná mnoha velmi častými politickými a vojenskými nepokoji, ale také je tam vliv klimatický,“ potvrdil analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Hodnotu kakaa vyhnal předloni nahoru i strach z šíření viru ebola, a to hlavně na území Pobřeží slonoviny a Ghany. Právě tyto země totiž patří mezi největší producenty suroviny a zabezpečují až 70 procent dodávek.

„V rámci těchto zpráv vzrostla během dvou týdnů cena kakaa o nějakých 10 procent,“ sdělil analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Poptávka po základní surovině pro výrobu čokolády navíc ve světě roste. Na chuť jí totiž přicházejí i obyvatelé Číny nebo Indie.

Přesto ale podle časopisu Forbes jejími největšími jedlíky zůstávají Švýcaři. Každý sní za rok průměrně devět kilo čokolády, tedy o polovinu víc než třeba Američani.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme