Ze životních pojistek nepůjde podle návrhu MF čerpat dříve než v důchodu

Od příštího roku by měla skončit možnost čerpat peníze ze životní pojistky dříve než v důchodu. Upozornily na to Hospodářské noviny. Zaměstnavatelé běžně lidem přispívají na pojistku formou benefitů, ze kterých nemusí odvádět daně. Takto ušetřené peníze by zřejmě firmy musely státu vrátit v případě, že by zaměstnanec pojistku ukončil předčasně. Některé podniky proto plánují oblíbený benefit omezit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Změny může zavést vládní novela zákona o daních z příjmů a její pozměňovací návrhy. Rozpočtový výbor Sněmovny o nich začne jednat zítra.

V původním návrhu chtělo ministerstvo financí úplně zrušit daňové úlevy na životní pojištění. To by ale bylo příliš tvrdé. Proto samo iniciovalo pozměňovací návrh, o kterém bude rozpočtový výbor Sněmovny rozhodovat ve středu.

„Častým a negativním jevem je zneužívání tohoto systému odčerpáváním naspořených prostředků jakožto náhrady vyplácených mezd, v důsledku čehož jsou obcházeny ze strany zaměstnavatelů i povinnosti odvodů na veřejné pojistné. Neodvedené prostředky pak chybí v důchodovém systému,“ říká mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od 1. 1. 2015 možná budou platit nová pravidla pro životní pojistky. Vysvětluje R. Ležatka z resortu vnitra a výkonný ředitel ČAP T. Síkora

„Účelem navrhovaného opatření je omezit daňovou podporu produktům investičního životního pojištění, které se odchylují od původního záměru, kterým bylo spoření na stáří,“ dodává.

Zaměstnavatel může svým pracovníkům přispívat na životní pojištění. Z těchto příspěvků neplatí ani podnik, ani zaměstnanec sociální a zdravotní pojištění. Některé podniky to dělají tak, že sníží zaměstnancům mzdy a rozdíl jim doplácí v příspěvcích na životní pojištění. Tím snižují odvody státu.

Zároveň si ale lidé mohou z účtu pojištění část peněz průběžně vybírat. Takže místo spoření na stáří to funguje jako běžný účet. Tomu chce novela zákona zabránit. A jak by pak fungovala v praxi?

„Od prvního ledna 2015 budou pouze daňové uznatelné příspěvky na takové pojištění, které nebude umožňovat jakékoli výběry v průběhu trvání smlouvy, to znamená do 60 let a minimálně 60 měsíců trvání smlouvy,“ výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

„To znamená, že pokud pojišťovna bude chtít nabízet produkt od prvního ledna 2015, který bude mít tyto daňové výhody, pak nemůže umožnit v rámci smlouvy jakékoli výběry,“ doplňuje.

Výhodnější bude jen změnit starou smlouvu

To se samozřejmě netýká pojistného plnění, jen hotovostních výběrů ze spořící části. Podle Tomáše Síkory bude u stávajících účtů od příštího roku možné dvojí řešení.

„První režim je, že smlouvy stávající budou takzvaně převedeny a konvertovány do nového režimu, to znamená do nemožnosti si vybírat, pak i nadále bude možné na těchto takzvaných starých smlouvách umožnit daňové odpočty,“ popisuje a dodává:

„U toho, kdo se nedohodne s pojišťovnou na změnách pojistných podmínek s nemožností výběru, smlouva bude nadále platná, ale nebude už možnost daňové náklady na toto životní pojištění odečítat.

Pro ty, kdo mají životní pojištění dlouhodobě, bude vhodné si smlouvu ponechat za změněných podmínek. Dá se předpokládat, že se vyrojí různí rádci a zprostředkovatelé, kteří budou lidi houfně přesvědčovat, aby smlouvy ukončili a uzavřeli nové. Jenže ti by tak přišli o výhody dlouhého spoření a také by daňové úlevy, které zatím měli, museli dodatečně zdanit.

Jitka Hanžlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme