Zebří virus zabíjí lední medvědy

17. srpen 2012
Monitor

Míchat dohromady mnoho hostitelů různých virů se nemusí vyplatit. Ilustrativní je případ ledních medvědů, které nakazil a některé i zahubil virus pocházející od zeber.

V zoologických zahradách žijí bok po boku zvířata, jaká by se v přirozených podmínkách nikdy nesetkala. To samé platí o širokém spektru jejich virů a dalších patogenů. Neblahým následkem pak může být to, že patogen přeskočí na nový druh hostitele a zvíře v zoo onemocní chorobou, která by jej v divočině nikdy nemohla postihnout. Významný případ nyní popsal tým německých a australských vědců.

Celá kauza začala v roce 2010, kdy ve Wuppertalské zoologické zahradě uhynula samice ledního medvěda jménem Jerka na encefalitidu a veterináři nebyli schopni určit, co nemoc způsobilo. Její druh Lars měl podobné příznaky, nicméně díky dlouhodobé péči přežil. Encefalitidu může vyvolat široké spektrum virů i bakterií, ale původce nemoci je v případě obou ledních medvědů dost výjimečný. Podle výsledků nového zkoumání jde o rekombinantní herpesvirus, který pochází od zeber. Vznikl kombinací koňského kmene EHV9 s příbuzným kmenem EHV1.

Jestli k tomu došlo před dlouhou dobou v Africe nebo nedávno v zoologické zahradě, není jasné. Překvapivé ale bylo, že pozitivní na rekombinantní virus byl i další medvěd Struppo, který před lety zemřel v jiné zoo na selhání ledvin. Naznačuje to, že zebří virus na lední medvědy nepřeskočil poprvé a zřejmě ani naposledy.

Zdroj: Current Biology, Science Daily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.