Zednický robot Hadrian zvládne domek za 2 dny

27. červenec 2015

Hadrian je plně automatizovaný stavební robot od australské firmy Fastbrick Robotics. Umí položit až tisíc cihel za hodinu a je schopen postavit zdi dvoupatrového domku za dva dny nebo zdi 150 domků za rok, pokud má stále plný zásobník s cihlami.

Lidským zedníkům přitom podobné stavby trvají zhruba 5 až 6 týdnů. Hadrian tedy může být asi 15-20krát rychlejší než parta lidských zedníků. Konstruktér Mark Pivac nedávno Hadriana představil v západoaustralském Perthu. Velkou výhodou robota je 28 metrů dlouhé teleskopické rameno, takže se zcela obejde bez nutnosti stavět lešení. A navíc základna stroje se během stavby nemusí vůbec pohybovat, teleskopické rameno dosáhne kamkoliv je třeba. Výchozím bodem pro Hadrianovu práci jsou trojrozměrné plány domku, uložené v datovém souboru. S těmi potom pracuje počítačový program, který řídí činnost robota s přesností na polovinu milimetru.

Hadrian disponuje integrovanou míchačkou a položené cihly okamžitě zapevňuje pomocí malty. Pokud přes velmi přesné výpočty a přesné pokládání náhodou cihla poněkud přečnívá, robot ji může operativně na míru konkrétního umístění useknout, stejně jako zkušený lidský zedník. Tohle všechno by nebylo možné bez prostorových čidel, která jsou schopna sledovat průběh práce i celé okolí jak během dne, tak v noci.

Zednický robot Hadrian

Hadrianův vývoj trval deset let a stál 7 milionů dolarů. Pivacovou motivací při tvorbě Hadriana byl podle jeho vyjádření nedostatek mladých zedníků v Perthu, kteří by vystřídali starší generaci. Do Hadrianova vývoje a konstrukce se mohl pustit jen díky svým předchozím zkušenostem v počítačovém 3D designu (CAD) a v počítačem řízeném strojírenství (CAM). Hadrian sice není zcela prvním zednickým robotem, ale jako první je schopen pracovat zcela samostatně a automaticky, bez lidského zásahu.

Zednický robot Hadrian

Firma Fastbrick Robotics dokázala vyvinout Hadriana také díky grantům australské vlády a díky spolupráci s průmyslovou aliancí Brickworks, která soustřeďuje firmy, zabývající se tvorbou a využitím stavebních hmot.

Zdroje: Fastbrick Robotics, Phys.Org, Mashable,Futurism, Inhabitat, Popular Science, Perth Now

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio