Zelení představili nové logo, stínovou vládu i program. Chtějí volební právo od 16 let

Strana zelených na svém sjezdu v Hradci Králové zahájila první fázi kampaně pro sněmovní volby. Zaměřit se chce hlavně na čistou dopravu, bezplatnou zdravotní péči či změnu systému sociálních dávek, který by měl nahradit univerzální občanský příjem. Kromě toho představila i novou vizuální podobu strany a stínovou vládu, jež má vytvářet odbornou opozici té skutečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strana zelených představila na sjezdu svou novou podobu i program

Strana zelených představila na sjezdu svou novou podobu i program | Foto: Mikuláš Klang

Spolu s prioritami a novým logem předseda Zelených Matěj Stropnický představil partnery pro podzimní volby. Těmi budou Hnutí Zelení, které se od Strany zelených v minulosti odštěpilo, a hnutí Změna někdejšího libereckého primátora Jana Korytáře.

Zelení zároveň oznamili složení stínové vlády. Součástí týmu je například dopravní expertka Miloslava Pošvářová nebo někdejší předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová, která bude mít na starosti životní prostředí. Stínovou ministryní financí je Naďa Johanisová a stínovým ministrem zahraničí Petr Štěpánek.

Jsme Zelení. Strana zelených se zbavila zkratky SZ, inspirovali se u Pirátů

Číst článek

Nový dlouhodobý program se dotýká řady oblastí. Velká část programu se věnuje ochraně životního prostředí a ekologické udržitelnosti. Strana mezi jiným navrhuje omezení využívání palmového oleje, zemědělských chemikálií a antibiotik nebo růstových hormonů v zemědělství.

V dalších oblastech chce strana například snížit hranici aktivního volebního práva na 16 let a omezit poslaneckou imunitu pouze na výroky a hlasování ve Sněmovně. Podporuje rovněž elektronizaci veřejné správy, legalizaci squattingu nebo manželství osob stejného pohlaví.

Mikuláš Klang, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme