Želvy obrovské si užívají plzeňského sluníčka

23. srpen 2013

Během teplých a suchých srpnových dní mohou návštěvníci poprvé vidět želvy obrovské ve výběhu plzeňské zoo u Tropického pavilonu Z.

Plzeňská zoo chová od roku 2004 skupinu mladých želv obrovských, pořízených jako roční až dvouletá mláďata. Jediná tuzemská skupina dospělých obrovských želv žije v Zoo Praha, v minulosti se občas objevily i v dalších českých zahradách. Tam však většinou dovezla dospělá zvířata, sledování jejich růstu od mládí je proto velmi výjimečné.

Společníky obrovských želv jsou lemuři kata. Vnitřní expozice želv byla náležitě zateplena a osazena zdroji tepla, aby měly želvy dostatek pohodlí.

Lidé si často pletou původ želvy obrovské a želvy sloní, takže neuškodí zopakovat, že želva obrovská žije v Indickém oceánu v blízkosti souostroví Seychely na ostrově Aldabra, naopak želva sloní v Pacifiku na Galapágách. Oběma jsou přičítány velké rozměry a dlouhověkost, oba druhy bez problémů překonávají věk 100 let a délku krunýře 120 cm. Rekordní dospělé kusy váží až 300 kg. Jedná se o býložravá zvířata. Rozmnožování v zajetí se rovná malému zázraku.

Želvy obrovské byly poprvé venku 1. srpna

Spolu s želvou obrovskou přežily ještě 2 příbuzné druhy v počtu několika málo exemplářů z původních více rodů velkých želv žijících na ostrovech Indického oceánu. Popsány byly až v 90. letech.

Návštěvníci by si také mohly želvy obrovské splést s kvartetem mohutných želv ostruhatých, které v Plzni chovají – ty jsou sice aktuálně větší, ale želvy obrovské je brzy přerostou.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio