Zeman ocenil i režiséra, který o něm natočil film. Vyznamenání budí rozpaky

Ocenění režiséra Roberta Sedláčka medailí Za zásluhy budí u některých lidí rozpaky. Umělec, který je podepsaný třeba pod populární sérií z novodobé historie České století, v roce 2007 natočil o Zemanovi dokument. Kritici hlavě státu vyčítají, že stejně jako minulý rok vyznamenává své příznivce a podporovatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režiséři Filip Renč (vlevo) a Robert Sedláček (vpravo) obdrželi medaili Za zásluhy

Režiséři Filip Renč (vlevo) a Robert Sedláček (vpravo) obdrželi medaili Za zásluhy | Zdroj: ČTK

Při natáčení dokumentu s názvem „Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny“ spolu Robert Sedláček a Miloš Zeman strávili týden – na Zemanově chalupě v Novém Veselí nebo na jeho oblíbených místech. Rozmlouvali o politice, o ženách nebo třeba o stáří.

Letos se oba muži setkali znovu, včera při předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co spojuje prezidenta Zemana a vyznamenaného režiséra Sedláčka, natáčela redaktorka Markéta Chaloupská

Zeman udělil Sedláčkovi medaili za „zásluhy o stát v oblasti umění“. Oběma mužům, tedy Zemanovi i režisérovi, to teď někteří lidé vyčítají.

Třeba komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo vnímá ocenění jako jakousi odměnu za zmiňovaný dokument. „Což nemá být vůbec kritika umělecké tvorby Roberta Sedláčka. Vlastně se jenom divím, že jako umělec a dokumentarista s kritickým pohledem se toho zúčastnil,“ uvedl Šídlo.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka tímto počinem prezident zbytečně vyostřuje atmosféru o státním svátku. „Právě tímto typem ocenění přiživí ty hlasy, které říkají, že si to plete s oslavou vlastních narozenin,“ řekl Bílek.

Režisér Němec vrátil medaili Za zásluhy. Nelíbí se mu Zemanův výběr oceněných

Číst článek

Sedláček napsal například scénář k filmu Pravidla lži nebo získal ocenění za film Rodina je základ státu. Kromě jiných filmů natočil i dokument o Františku Čubovi, který před rokem 1989 šéfoval JZD Slušovice. Čuba je teď senátorem a Zemanovým poradcem.

Postoj Zemana k Ukrajině se neslučuje s názory Gorbaněvské, tvrdí disidenti

Číst článek

Dojem odměny možná Sedláček poněkud narušil, když si přišel převzít ocenění – na rozdíl od ostatních tří desítek lidí – v poněkud neformálním oblečení, ve fleecové mikině a triku.

kov, Vojtěch Koval, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme