Zeman označil Kazachstán za 'zemi hospodářského zázraku'

Prezident Miloš Zeman označil Kazachstán, v němž je na návštěvě, za „zemi hospodářského zázraku“. Po jednání s kazašským protějškem Nursultanem Nazarbajevem v Astaně prohlásil, že Česko považuje Kazachstán za stát prvořadého a dlouhodobého zájmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se v Kazachstánu sešel se svým protějškem Nursultanem Nazarbajevem

Prezident Miloš Zeman se v Kazachstánu sešel se svým protějškem Nursultanem Nazarbajevem | Zdroj: ČTK

„Kazachstán je jedním z nejvýznamnějších alternativních trhů vůči v tuto chvíli uzavřenému ruskému trhu,“ říká ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

„Je to trh, na kterém působí 200 českých firem a kde od roku 2013 začínáme dosahovat každoročního obratu vzájemného obchodu víc než jedné miliardy dolarů. Tento trh je pro Českou republiku nesmírně zajímavý, což ukazuje i enormní zájem českých podnikatelů, pana prezidenta jich doprovází přes 80,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě prezidenta Zemana v Kazachstánu: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře, a politolog Slavomír Horák

Ve srovnání s rokem 1999, kdy Zeman navštívil bývalou sovětskou republiku jako český premiér, udělal Kazachstán podle českého prezidenta „až neuvěřitelný“ pokrok. Stepní středoasijský stát mimořádně bohatý na suroviny se podle něj v budoucnu stane ještě významnějším ekonomickým hráčem.

Český prezident Kazachům slíbil zjednodušení vízových procedur potřebných pro cestování do České republiky. Upozornil rovněž na možnost výhodných kontraktů s českým výrobcem nákladních automobilů Tatra, na rozvoj spolupráce v civilním letectví či na využití finančních služeb české společnosti Home Credit, jejímž vlastníkem je skupina PPF.

Firmy uzavřely dohody o další spolupráci

Zeman dnes také o vzájemné ekonomické spolupráci mluvil na podnikatelském semináři. České firmy tam dnes podepsaly dohody za asi 450 milionů dolarů. Týkají se dodávek technologií a technologických celků v oblasti zemědělství, důlních zařízení, ale také dodávek zbraní. Ve většině případů se jednalo o memoranda předpokládající další jednání o spolupráci.

Kazašský prezident se na tiskové konferenci po vzájemném setkání vyslovil pro spojení zón volného obchodu Evropské unie a Euroasijské hospodářské unie (EAHU), bezcelního společenství vytvořeného Ruskem společně s Kazachstánem a Běloruskem.

Nazarbajev očekává, že Praha tuto myšlenku podpoří. Zároveň vyzval české firmy, aby postavily v Kazachstánu své podniky. Zboží by tak do Ruska nebo Běloruska dostaly bez cla.

Prezident Miloš Zeman se v Kazachstánu sešel se svým protějškem Nursultanem Nazarbajevem | Foto: ČTK

Hospodářských styků s Českem si Nazarbajev cení, zejména v oblasti dopravy, vzdělávání a zemědělství. Poznamenal, že Kazaši vlastní budovy v Karlových Varech nebo středních Čechách, a k investicím vyzval i české firmy. Využívat podle něj mohou desetileté daňové prázdniny, stát jim také prý vrátí až 30 procent investic.

Oba prezidenti mluvili i o zahraniční politice, důraz prý kladli na boj proti mezinárodnímu terorismu, mluvili také o krizi na východě Ukrajiny a o protiruských sankcí vyhlášených Evropskou unií a USA odvetou za ruské vměšování.

Sankce nepomáhají, míní kazašský prezident

Sankce podle kazašského prezidenta nikomu nepomáhají. „Evropě ani Rusku užitek nepřinesou. Jen co jsme se dostali z vážné krize z roku 2008, dostali jsme se do ní zase,“ poznamenal Nazarbajev a dodal, že politika by do hospodářských vztahů zasahovat neměla.

Kazachstán, kde žije početná ruská menšina, dává v hodnocení ukrajinské krize najevo zájem na zachování ukrajinské územní celistvosti a na nedělitelnosti ukrajinského území. Ruskou anexi Krymu Nazarbajev neuznal, sankční kroky Západu ale kritizuje jako opatření s nulovým politickým efektem.

Zeman se pak sešel s kazašským premiérem Karimem Masimovem. Na recepci pořádané ambasádou Zeman svá setkání s představiteli Kazachstánu označil za "restart" dosavadních bilaterálních vztahů. Jeho cesta podle něj tak měla podobný výsledek jako jeho nedávná návštěva Číny.

V úterý Zeman svou návštěvu Kazachstánu zakončí.

Vladimír Kroc, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme