Zeman se s Merkelovou neshodl na migraci. Kancléřce daroval knihu o Švejkovi

Prezident Miloš Zeman se při jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na Pražském hradě neshodl v názoru na migraci. Zeman především odmítl návrh na kvóty, které by zajistily rozdělování uprchlíků mezi země EU. Prezident s kancléřkou mluvil také o nadcházejícím odchodu Británie z Evropské unie, mezi jehož příčiny podle Zemana patří mimo jiné bruselská byrokracie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a český prezident Miloš Zeman

Německá kancléřka Angela Merkelová a český prezident Miloš Zeman | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že se Zeman s Merkelovou neshodli v otázce migrace, zejména z islámských zemí. "Prezident republiky vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlických kvót přenášet odpovědnost na země, které je nepozvaly," uvedl Ovčáček.

Možnost přijetí kvót pro rozdělování uprchlíků mezi země EU už dříve na tiskové konferenci s Merkelovou odmítl premiér Bohuslav Sobotka. Kancléřka uvedla, že si je vědoma rozdílných názorů v této otázce, ve většině ostatních aspektů uprchlické krize se ale podle ní Praha a Berlín shodují.

Česko a Německo se shodují v řadě témat spojených s migrací, řekli Sobotka a Merkelová

Číst článek

Při slavnostním přivítání Zeman Merkelovou německy pozdravil, ona mu česky odpověděla. Předal kancléřce květiny a anglicky jí řekl, ať se usmívá. Politici podle něj mají vypadat optimisticky. Prezident také Merkelové jako dar věnoval knihu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, jak uvedl na twitteru Ovčáček.

První část schůzky na Hradě se uskutečnila jen mezi Zemanem a Merkelovou, poté se k rozhovorům připojila delegace, do které patří i vicepremiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Merkelová přiletěla do Prahy ve čtvrtek odpoledne. Nejprve se setkala s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), následovala návštěva ČVUT a zastávka ve Strahovském klášteře, kde si prohlédla knihovnu a podepsala do pamětní knihy.

Posledním bodem jejího programu byla večeře v Lichtenštejnském paláci. Byl na ní i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. S kancléřkou mluvil mimo jiné o daňových únicích a sankcích EU vůči Rusku. Rozpory mezi jejich názory na migrační politiku podle něj zůstávají.

„Paní kancléřce jsem řekl můj názor, který je konstantní. Myslím si, že do Evropy by neměl přijít někdo bez pozvání i toho, aby věděl, kam směřuje,“ uvedl Babiš.

Evropa podle něj migraci nezvládá a může za to schengenský prostor.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme